Accessibilitat

Un museu per a tothom

El Museu d’història de Catalunya es proposa ser un museu per a tothom. 

Amb aquest objectiu iniciem un projecte d’accessibilitat amb la voluntat de ser un agent més en la inclusió social a través de la cultura. La participació social, també en la cultura, és un dret de tots, i hem de treballar perquè ningú en quedi exclòs.

El cert és que encara tenim moltes mancances que hem detectat tan bon punt hem posat l’accessibilitat en el centre de les nostres feines, tant en les activitats que oferim com en la museografia i els serveis. Per això hem iniciat un procés de revisió que comença aquest 2021 amb l’elaboració d’un Pla d’accessibilitat. Aquest pla ens ha de guiar en els canvis que plantegem els propers anys. 

El projecte implica totes les àrees del museu, des de la millora de les instal·lacions als serveis, la reforma de l’exposició permanent i les exposicions temporals. A més d’eliminar les barreres físiques, treballem per eliminar les barreres en la comunicació per tal de que les persones amb discapacitat física, sensorial o cognitiva puguin gaudir del museu.

Política de preus
  • El museu ofereix entrada gratuïta a persones amb una discapacitat acreditada. L'acompanyant també tindrà l'entrada gratuïta si la targeta acreditativa identifica que la persona necessita acompanyant.
  • Entrada gratuïta per tothom el primer diumenge de mes
  • Hem signat un conveni amb Apropa Cultura que garanteix l’accés al museu a les entitats adherides
  • Aquí trobareu més informació sobre reduccions i gratuïtats: https://mhcat.cat/la_visita/localitzacio_horaris_tarifes/tarifes
Serveis de l’equipament 

Mobilitat dins de l’edifici

Accessibilitat a gairebé tots els espais per persones amb mobilitat reduïda.

  • Hi ha un desnivell per accedir a l’escriptori medieval i a la plaça del segle XIX. 
  • Hi ha graons per accedir a la torre medieval i al tramvia
  • El paviment és irregular al bosc de la cabana medieval

Disposem de cadires pròpies pels usuaris amb mobilitat reduïda. Cal adreçar-se al punt d'informació del vestíbul o bé al personal de sala.

Lavabos practicables a la planta 0 i a la planta 4.

Disposem de canviadors a la planta 0 

Es permet l’accés de gossos d'assistència a l’edifici i a les sales.

A les sales de l’exposició permanent hi ha bancs per seure. 

L’espai Àgora, a la planta 0, és un espai per descansar

L’edifici està construït sobre una estructura de pilars que s’aixequen al mig de les sales, cada 4 metres. Els pilars contrasten poc respecte al fons.  

L’edifici està dividit en diverses plantes. Per accedir als diferents pisos hi ha una rampa i un ascensor. 

La rampa té una pendent del 12’56% i una barana de vidre.

Des del vestíbul es pot pujar directament a la segona planta, on comença l’exposició permanent, amb una escala mecànica.

Les botoneres dels ascensors estan senyalitzades amb Braille i números amb alt relleu. L’ascensor no disposa d'àudio per indicar la planta.

Serveis per a la visita

Guia narrativa per preparar la visita. El Museu ha elaborat una guia narrativa que pretén ser una eina perquè les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista puguin millorar la seva experiència de visita, abans de la seva arribada al Museu.  Aquí us la podeu descarregar.


GuiaNarrativaTEA
pdf: 1420.839 Kb
 

Signoguia. Oferim una guia de visita al museu en la llengua de signes catalana (LSC) i també en la llengua de signes espanyola (LSE). És gratuïta i la tens disponible al teu mòbil a través d’aquest enllaç:  https://mhcat.cat/la_visita/planol_audioguia_covid19/la_visita_amb_mobil/signoguia2/signoguia

Textos de lectura fàcil.

Oferim els textos de l’àmbit del segle XVIII de l’exposició permanent en Lectura Fàcil. Descarrega’ls aquí.

Oferim els textos de l’exposició ‘Guillén, màgia a l’espai escènic’ en Lectura Fàcil. Descarrega’ls aquí

Bucle magnètic. El museu disposa de bucles magnètics als taulells d’informació de taquilles i de la segona i tercera planta. Aquests aparells codifiquen el so en un senyal magnètic que es reprodueix directament al dispositiu que porten les persones amb implant coclear, millorant la qualitat de l’audició.

També disposem de bucles magnètics portàtils per seguir les activitats guiades pel nostre equip educatiu. Les persones interessades en aquest servei han sol·licitar-ho prèviament al correu electrònic mhcvisites.cultura@gencat.cat.

Objectes accessibles que es poden manipular.  Al llarg del recorregut de l’exposició permanent trobareu diversos elements d’interacció que podeu manipular. En general aquests interactius estan relacionats amb l’ús de les eines en diferents èpoques.

Característiques ambientals

El vestíbul és un espai força transitat. L’espai Àgora és un espai obert on podeu descansar. 

Les hores amb més visitants són els matins. Les tardes acostumen a ser més tranquil·les.

La llum a les sales d’exposició és baixa per garantir la conservació de les peces. 

El paviment té reflexos dels focus. El terra i els pilars tenen un color semblant i contrasten poc.

A les sales hi ha dispositius sonors que emeten veus, música o sons ambientals.

Visites guiades 

Treballem perquè totes les persones puguin gaudir del museu. Per aquesta raó posem a la vostra disposició un programa de visites guiades que responguin a les vostres necessitats. Podeu contactar amb el servei de concertació de visites al telèfon 93 225 42 44 o a l’adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat.

  • Visites guiades en llengua de signes. Periòdicament s’ofereixen visites guiades al museu amb intèrpret de llengua de signes. Podeu consultar les dates a l’apartat d’accessibilitat de la visita Catalunya, un viatge en el temps
  • Activitats familiars en llengua de signes. Consulteu les activitats familiars que s’ofereixen amb intèrpret en llengua de signes  a l’apartat Pessics d’Història
  • Programa Apropa cultura, adreçada a entitats que treballen amb persones en situació vulnerable. Podeu reservar les visites a través d’aquest enllaç:  https://www.apropacultura.cat/ca/equipamiento/museu-historia-catalunya
  • Projecte Memòria. Visita adreçada a gent gran, especialment a malalts d’Alzheimer, per treballar els records personals a través de les escenografies i els elements de l’exposició. Aquesta activitat ha estat desenvolupada amb el suport de l’AFAB. Trobareu més informació clicant en aquest enllaç
  • La Història a les teves mans. Visita guiada per a persones amb discapacitat visual a través de l’exploració tàctil i auditiva per l’exposició permanent del museu. 

 

Declaració d’accessibilitat del web

http://web.gencat.cat/ca/menu-ajuda/ajuda/accessibilitat/