La memòria d'un país

Exposició permanent

A la perifèria de l'Imperi

L’edat moderna és per a Catalunya un període d’expansió econòmic i demogràfic, no exempt de conflictes. En el si de la Monarquia Hispànica, el Principat conserva les seves institucions pròpies de govern, però el creixent autoritarisme dels monarques provoca l’enfrontament entre dues concepcions distintes de la política.

Les guerres dels Habsburgs per assolir l’hegemonia europea, l’augment del cors barbaresc i otomà a la Mediterrània occidental i el bandolerisme, provocat per l’increment de les desigualtats internes, caracteritzen una època marcada també per l’estètica exuberant del barroc i els dogmes de la Contrareforma.

Els conflictes de Catalunya amb la monarquia tindran el seu apogeu durant la Guerra dels Segadors (1640 – 1659) i la Guerra de Successió (1702– 1715). A la fi d’aquesta, Felip V, el primer rei de la branca espanyola dels Borbons, aboleix les constitucions i les institucions pròpies, a través del Decret de Nova Planta.

Un racó de l’imperi

Des del 1516, Catalunya forma part dels territoris dels Habsburg: un enorme imperi europeu, aviat també estès per Amèrica, liderat des de Castella. Catalunya és un territori perifèric i amb poca capacitat d’intervenció en els afers generals. Al nord, la frontera amb França és escenari de contínues guerres mentre que a la Mediterrània, l’amenaça de l’Imperi Otomà i l’assot del cors barbaresc, es fa present.

Catalunya manté, però, la seva idiosincràsia i el seu sistema de govern, fonamentat en les constitucions i en la tradició del pactisme. Aquesta tradició segueix evolucionant i es contraposa a l’autoritarisme creixent de la monarquia. Durant el segle XVI, malgrat els grans conflictes, el país avança demogràficament i l’economia recupera part de la seva puixança.

Cronologia

Carles I, comte de Barcelona

A la mort de Ferran el Catòlic, Carles de Gant hereta els territoris de la Monarquia Hispànica. El 1519 convoca les Corts del Principat i jura les Constitucions catalanes. A partir d’aquell any, esdevé també emperador del Sacre Imperi Romanogermànic. 

1519

Revolta de les Germanies

Revolta popular que s’estén pels regnes de València i de Mallorca i que té similituds amb una sèrie d’esclats antisenyorials que es produeixen arreu d’Europa. Al Principat de Catalunya només es produeixen alguns avalots.  

1519 - 1523

Batalla de Lepant

Per fer front a la puixança de l’imperi otomà a la mediterrània es crea la Lliga Santa, una aliança formada per la Monarquia Hispànica, la Santa Seu, el ducat de Savoia i les repúbliques  de Gènova i Venècia. L’armada, comandada per Joan d’Àustria, derrota els otomans al golf de Lepant. 

1571

Expulsió dels moriscos

Els decrets d’expulsió dels moriscos són promulgats per Felip III i ordenen el seu exili perpetu dels regnes hispànics. Els moriscos són els descendents de les poblacions d’origen musulmà, obligats a convertir-se al cristianisme a partir de 1526. 

1610

La Revolta dels Segadors

La presència dels terços espanyols i la política autoritària del govern del comte-duc d’Olivares, són l’espurna que encén el conflicte social i polític latent. A l’aixecament popular s’hi sumen les institucions polítiques del país, que es revolta contra la Monarquia Hispànica. 

1640

Tractat dels Pirineus

El Tractat dels Pirineus posa fi a la Guerra dels Segadors i al conflicte entre la Monarquia Hispànica i França. En virtut d’aquest tractat, els comtats del Rosselló i part de la Cerdanya són cedits a França. 

1659

Mort de Carles II

La mort sense descendència de Carles II, el darrer monarca de la dinastia dels Habsburg a Espanya, provoca un conflicte entre les diferents potències europees. 

1700

Masia del segle XVII

Masia del segle XVII

Bandolers i corsaris

La violència és una pràctica freqüent a la Catalunya moderna. Molts conflictes privats es resolen per la via de les armes. Les colles de bandolers són una conseqüència dels canvis socials i econòmics que comporten una major polarització social. Revenges, crims, segrestos, xantatges, atemptats i fins i tot petites guerres privades proliferen en una societat impregnada de bàndols.

El cors augmenta degut a la lluita entre els diversos estats mediterranis i, especialment, entre l’Imperi otomà i la Monarquia Hispànica. Estols procedents de les costes del nord d’Àfrica ataquen les costes catalanes amb virulència. Lentament, però, s’organitza una xarxa defensiva, basada en les torres de guaita.

El pany de Miquelet

El pany de Miquelet

Pedrenyals

Pedrenyals

Contrareforma i barroc

A partir del Concili de Trento (1545-1563), l’Església catòlica redefineix els seus dogmes, qüestionats per la Reforma protestant, i dicta una nova moralitat. Als regnes hispànics, la Contrareforma és imposada per Felip II i els seus successors, i té un component important de fanatisme i d’intolerància vers la resta de creences religioses.

L’estètica renaixentista dóna pas al barroc, que es caracteritza per un llenguatge més exuberant. El català continua sent la llengua d’ús popular a tots els nivells, i compta amb grans autors com Vicenç Garcia o Francesc de Fontanella. De totes maneres, l’aristocràcia local es castellanitza i, paulatinament, el castellà esdevé la llengua de cultura predominant al caliu del la literatura del ‘Siglo de Oro’.

Retaule de la Casa Procura d'Escaladei

Retaule de la Casa Procura d'Escaladei

Retaule

Retaule d’estil barroc format per una taula altar amb dos calaixos, dos armaris a banda i banda, dues grades i un bancal sobre l’altar, i un cos principal amb fornícula tipus vitrina tancada amb vidre on es troba la imatge de la Marededéu i el Nen.

Sant Bru

Escultura de terracota policromada que representa Sant Bru de Colònia, fundador de l’Ordre de la Cartoixa.

Santa Roseline

Escultura de terracota policromada que representa Santa Roseline de Villeneuve (Provença), monja cartoixana.

Escut de la cartoixa d’Escaladei

Originàriament, el retaule formava part del conjunt de la capella de la casa procura dels cartoixans d’Escaladei al carrer dels Banys Nous de Barcelona. L’any 1835 la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya instal•la la seva seu en aquesta casa.

La guerra dels segadors

Durant el segle XVII, les guerres entre Espanya i França passen forçosament per territori català. La presència i l’arbitrarietat dels terços espanyols, juntament amb la política autoritària del govern del comte-duc d’Olivares, són l’espurna que encén el conflicte social i polític latent. El 1640 Catalunya es revolta en contra de la Monarquia Hispànica.

La revolució popular, protagonitzada per la pagesia, ve seguida de la revolució política encapçalada per les institucions, que s’alien amb la monarquia francesa. La guerra acaba amb el Tractat dels Pirineus (1659) pel qual Catalunya retorna al sí de la Monarquia hispànica i França s’annexiona el comtat del Rosselló i part de la Cerdanya. 

La Revolta dels Segadors

La Revolta dels Segadors

La guerra de successió

La mort sense descendència de Carles II desencadena un conflicte d’abast internacional, la Guerra de Successió (1702 – 1715). Més enllà de la qüestió dinàstica, a la disputa pel tron de la Monarquia Hispànica s’hi barregen qüestions polítiques, estratègiques i comercials, que acaben per conformar dos bàndols en l’àmbit europeu.

Els catalans, finalment, es posicionen a favor de l’arxiduc Carles d’Àustria (Carles III) i en contra del duc Felip d’Anjou (Felip V), que té el suport de la corona de Castella i de França. La derrota bèl·lica i la caiguda de Barcelona, l’11 de setembre de 1714, tenen com a principal conseqüència l’abolició de les constitucions i institucions catalanes i l’inici d’una duríssima repressió.

El setge de Barcelona

L'11 de Setembre

L'11 de Setembre