Sobre el Museu

Història del Museu

Història del Museu

El Museu d’Història de Catalunya obre les seves portes el febrer de 1996, per decisió del govern de la Generalitat de Catalunya per tal de dotar al país d’un espai on explicar i difondre la seva història i la seva cultura. A diferència d’altres institucions museístiques, no neix fruit de la necessitat d’exhibir una col·lecció prèviament existent, sinó amb la voluntat d’esdevenir un referent en la divulgació de la història i del patrimoni col·lectiu del país.

El museu s’ubica als antics Magatzems Generals de Comerç, l’únic edifici conservat del vell port industrial de Barcelona. Després d’una intensa tasca de restauració i adequació de l’espai, iniciada l’any 1991 amb motiu dels Jocs Olímpics, es pren la decisió d’instal·lar-hi el museu i una exposició permanent sobre la història de Catalunya. 

Des de la seva inauguració, el museu es consolida com un espai de referència. Complementant l’exposició permanent, l’entitat ofereix tot un seguit d’activitats educatives, lúdiques i acadèmiques. A més a més, a la primera planta de l’edifici es condiciona un espai de 1.200 m2 per poder acollir exposicions temporals. Amb el pas dels anys, el museu desenvolupa una col·lecció pròpia, fruit de les nombroses donacions d’objectes i documents.

A l’any 1997, l’oferta cultural del museu s’enriqueix amb la instal·lació al mateix edifici del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) i la seva important biblioteca.

Des de 2010, el museu forma part de la Xarxa de Museus i Monuments d’Història de Catalunya i depèn de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural (ACdPC).

Vint anys construint la nostra memòria

Des de la seva inauguració, ara fa 20 anys, el museu s’ha consolidat com un centre cultural obert al món i accessible a tots els públics, que ofereix possibilitats de formació, debat, reflexió i gaudi. 20 anys dedicats a la conservació i la difusió de la història de Catalunya com a patrimoni col·lectiu, així com a enfortir la relació dels ciutadans amb la seva història nacional.

Sota el lema ‘Vint anys construint la nostra memòria’, durant l'any 2016 i principis del 2017, el museu ha volgut posar l’accent en la tasca realitzada durant aquest temps, en l’experiència adquirida, en la seva vocació d’institució pública d’abast i projecció nacional, i finalment, en la seva aspiració a seguir contribuint en el desenvolupament social i cultural del nostre país.

Històric de directors del Museu 

1996: Carme Laura Gil i Miró

1996-2000: Josep Maria Solé i Sabaté

2000-2008: Jaume Sobrequés i Callicó

2008-2014: Agustí Alcoberro i Pericay

2014-2016: Jusèp Boya i Busquet

2016: Margarida Sala i Albareda