Més enllà de Mauthausen

Francesc Boix, fotògraf

L’apassionant testimoni del fotògraf català que va sobreviure a l’internament al camp nazi de Mauthausen i en va retratar l’alliberament. 

Al banc dels acusats, els jerarques nazis. Enfront, el fotògraf català Francesc Boix, conegut com el ‘fotògraf de Mauthausen’ per haver immortalitzat l’horror del camp d’extermini en instantànies que es converteixen en proves de conspiració criminal. Teniu al davant un testimoni per partida doble de la barbàrie: a través de l’objectiu de la càmera en ser alliberat i dels negatius que sostreu del camp –que ell mateix revela—i que us en mostren les indignitats. Víctima i botxins impregnats d’una calma tensa en una sala de Nuremberg. La mirada ferma de Boix i el dit acusador que assenyala els culpables.

Han passat setanta anys d’aquestes imatges i uns anys més de les primeres que Boix va realitzar i que ara el Museu d’Història de Catalunya posa al vostre abast amb l’exposició Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf. Imatges inèdites del front d’Aragó durant la Guerra Civil i d’altres realitzades després de ser alliberat.

Sou davant la primera exposició retrospectiva del fotògraf català que en mostra la vida i la professió. La memòria gràfica d’una vida curta però intensa que s’emmarca en el nou fotoperiodisme de l’època, que informa sense indiferència, amb una Kodak entre mans o una Leica. Sou davant del fotògraf compromès amb la memòria col·lectiva i la dignitat dels republicans deportats.

Entreu. Mireu. Estremiu-vos. Recordeu i, sobretot, restabliu la dignitat dels qui la van perdre a mans del nazisme.

Informació 

 

Per a la gestió del préstec i reserves contacteu amb l'Àrea de Museografia. 

Raquel Castellà

Conservadora

rcastellap@gencat.cat