Tecla Sala i Miralpeix. Empresària, benefactora i mecenes

Del 9 d'abril al 26 de novembre de 2023

Enguany es commemora el cinquantè aniversari de la mort de l’empresària, benefactora i mecenes Tecla Sala i Miralpeix, considerada una de les dones emprenedores de la Catalunya del segle XX i una de les tres catalanes contemporànies més importants, juntament amb Caterina Albert (Víctor Català) i Francesca Bonnemaison. Tecla Sala destaca per ser una dona pionera que va iniciar la via cap a la transformació cultural i social i que va obrir camí a la incorporació de les dones al sector empresarial de la societat. El museu se suma a la commemoració a través del Museu presenta, en què es redescobreix la vida i trajectòria empresarial de la industrial tèxtil Tecla Sala (Roda de Ter, 1886 – Barcelona, 1973), a través d’una col·lecció d’objectes que fan referència a la seva activitat empresarial al capdavant de la fàbrica La Blava a Roda de Ter i de la fàbrica Tecla Sala a l’Hospitalet de Llobregat. Els objectes i documents que s’hi poden veure formen part d’una donació procedent d’antigues treballadores de l’empresa La Blava (Roda de Ter), difosa literàriament per Miquel Martí i Pol. A la pàgina web també es poden veure les entrevistes, plenes de vivències i records, que es van fer a antigues treballadores de les empreses tèxtils de Tecla Sala, que contribueixen a conservar-ne la memòria i també el patrimoni industrial de la primera meitat del segle XX. 

La incorporació de les dones al món de l’empresa no és un fet recent. Al nostre país, hi ha hagut moltes emprenedores que, malgrat les dificultats que aquesta opció els podia comportar, van tenir la gosadia d’assumir riscos i de crear i desenvolupar la seva pròpia empresa; en aquest cas, una empresa d’èxit, ja que es va situar entre les més importants del país. Tecla Sala fou una dona intel·ligent, de caràcter fort i decidit i amb moltes aptituds empresarials, amb fortes conviccions religioses. Va mostrar una gran preocupació per les condicions de vida i de treball del personal de les fàbriques, i de les dones treballadores en particular, amb la qual cosa va començar a fer visible el lideratge femení i a enriquir l’activitat econòmica del país. 

Com a dona burgesa de la seva època, era profundament religiosa, en consonància amb el catolicisme social del principi del segle XX. Per això, es va preocupar de millorar les condicions de vida de les persones treballadores, especialment de les dones, i es va centrar en la seva formació, per la qual cosa va crear escoles i també en va facilitar les tasques laborals amb la construcció d’infermeries, guarderies i economats. Es va dedicar a finançar la formació i el lleure d’infants i joves, i va dur a terme altres iniciatives religioses, culturals i socials, sempre molt implicada amb les seves conviccions catalanistes. Tecla Sala va dirigir l’empresa fins a la seva mort, l’any 1973. Amb el reconeixement a Tecla Sala, el museu convida les persones visitants a reflexionar al voltant del paper de les dones en l’àmbit empresarial i recuperar la seva figura de l’oblit històric al qual ha estat sotmesa.

Dóna un cop d'ull als objectes del museu que trobaràs a l'espai «Museu Presenta»