Sobre el Museu

L'edifici del Museu

L'edifici del Museu

El Museu d’Història de Catalunya ocupa un sector dels antics Magatzems Generals de Comerç (MGC). Tot i que l’edifici es coneix amb el nom de Palau de Mar, en realitat és l’única construcció conservada del vell port industrial de Barcelona. Els MGC van ser projectats l’any 1881 per l’enginyer Maurici Garrán que es va inspirar en els edificis portuaris anglesos de l’època. Encara avui es pot apreciar la familiaritat entre els docks de Londres o Liverpool i el Palau de Mar de Barcelona.

Els treballs de construcció s’iniciaren el 1885, sobre l’antiga platja dels Pescadors, i s’obriren l’1 de juliol de 1902. La premsa de l’època va aplaudir la modernitat de les instal·lacions que, entre altres novetats, incorporaven ascensors i cintes transportadores. A l’entorn de l’edifici s’hi van construir vies fèrries per facilitar el moviment de les mercaderies dins el port.  

Durant la primera dècada d’existència dels magatzems, la Junta del Port es va encarregar directament de gestionar-los però l’any 1910 va adjudicar el control a una empresa privada, la Sociedad Crédito y Docks de Barcelona. Després de la Guerra Civil, els MGC accentuaren la seva decadència i van acabar aixoplugant funcions molt diverses, entre elles la de Cuartel del Cuerpo de Carabineros.

La plataforma ciutadana «Salvem el Port Vell» va salvar de l’enderroc el Palau de Mar. Constituïda entorn el 1989 per associacions de veïns dels barris propers, acadèmics, professionals i artistes, desenvolupà una intensa campanya de sensibilització contra la destrucció del patrimoni portuari i l’impacte d’un projecte que privatitzava sòl públic i defensà els valors ciutadans del port de Barcelona, proposant ubicar-hi equipaments ciutadans i cívics. Gràcies al moviment associatiu veïnal amb una llarga trajectòria de reivindicacions i accions podem gaudir d’aquests petits grans tresors.

En el marc de les actuacions de millora urbana que Barcelona va experimentar en motiu dels Jocs Olímpics, l’any 1991  la Junta del Port va encarregar la restauració dels elements exteriors de l’edifici com a intervenció prèvia a la seva recuperació integral. Finalment, el projecte de remodelació i adequació per instal·lar-hi el Museu d’Història de Catalunya, va ser adjudicat als arquitectes Josep Benedito i Rovira i Agustí Mateos i Duch al desembre del 1994.

L’actual edifici conjuga la tradició portuària amb el dinamisme de l’arquitectura contemporània. Els visitants podran apreciar aquest diàleg entre el que és vell i el que és nou i pujar a la terrassa de l’última planta, on gaudiran d’unes vistes privilegiades sobre el port i la ciutat de Barcelona. 

Galeria d'imatges