Verdaguer Segrestat

La utilització del mite durant el franquisme

El govern de Franco, des del primer moment, va presentar Verdaguer com un geni de la nació espanyola. Com i per què es va utilitzar aquesta icona de la catalanitat per legitimar el govern franquista? Quins en van ser els protagonistes? Quina imatge tindríem del poeta si res d’això no hagués passat? La mostra es proposa il·luminar algunes d’aquestes qüestions i plantejar-ne d’altres.

L’exposició abraça el període que va de la Segona República a l’inici de la Transició (1931-1977) i a través d’una recerca exhaustiva d’articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència mostra com el poeta va ser instrumentalitzat pel franquisme.

QUIN VERDAGUER TENIM EN EL NOSTRE IMAGINARI?

L’exposició planteja interrogants sobre la imatge que tenim avui de Jacint Verdaguer. La dictadura va suposar un tall en la memòria col·lectiva entre les generacions que van conèixer Verdaguer i van tenir record de l’home i aquelles altres nascudes a partir del 1939 que van ser víctimes d’una autèntica operació d’Estat per apropiar-se el poeta amb uns objectius polítics molt clars.

Els vencedors de la Guerra Civil van tergiversar la seva figura i en van voler fer un símbol d’espanyolitat. L’Església va continuar reivindicant-lo durant tots aquests anys i es debatia entre considerar-lo un sacerdot rebel, un exemple d’apostolat o el poeta del poble. Al final de la dictadura els programes escolars seguien la inèrcia de la visió oficial construïda des dels anys quaranta, mentre l’ambient intel·lectual dominant entre professors i estudiants universitaris –amb un ascendent notable dels postulats marxistes, molt allunyats del verdaguerisme del moment– es quedava amb el clixé del capellà poeta, sense apreciar el seu valor literari en relació amb els grans escriptors europeus.

Les primeres aproximacions científiques des de la Universitat no van començar fins al final dels vuitanta. Verdaguer va ser un dels principals damnificats del franquisme, i encara avui reclama ser reivindicat.

Dels anys previs a la Guerra Civil al centenari del naixement (1931 a 1945)

Galeria d'imatges