Francesc Boix: dels camps de concentració al fotoperiodisme
Les fotografies de Francesc Boix com a reporter gràfic (1946-1947)

Les fotografies de Francesc Boix com a reporter gràfic (1946-1947)

Acabada la guerra i instal·lat a París, Francesc Boix inicià una nova vida com a reporter gràfic vinculat a publicacions pròximes al Partit Comunista Francès, com Regards, L’Humanité o Ce Soir. Gràcies a això, pogué conèixer personalitats insignes de l’exili republicà, com ara Dolores Ibárruri o Pablo Picasso, i a ser present en les mobilitzacions polítiques en contra de la dictadura franquista o els actes del Partit Comunista Francès. A més, a banda de custodiar el fons fotogràfic, va ser testimoni en els processos de Nuremberg i Dachau contra els criminals nazis.

Desgraciadament, al cap de sis anys d’haver tornat de Mauthausen, morí a l’hospital Rothschild, a conseqüència del seu internament en el camp. Tenia 31 anys.

L’efímera però fructífera trajectòria professional de Francesc Boix

Principals esdeveniments coberts fotogràficament per Francesc Boix

Viatja a Nuremberg per declarar com a testimoni als judicis contra els criminals de guerra nazis

28-29 de gener de 1946

Assisteix com a reporter gràfic a la inauguració de l’exposició d’arts plàstiques organitzada pel Comitè de coordinació artística francoespanyola celebrada a París. Allà coneixerà a Pablo Picasso, entre altres artistes, intel·lectuals i polítics exiliats.

9 de febrer de 1946

Cobreix l’acte celebrat amb motiu del desè aniversari del triomf electoral del Front Popular celebrat a la sala Pleyel, París.

17 de febrer de 1946

Cobreix l’acte de condemna per l’assassinat de Cristino García, militant comunista, guerriller antifranquista i membre de la Resistència Francesa, per part de les autoritats franquistes.

23 de febrer de 1946

Participa en la manifestació contra la dictadura franquista a París després de l’afusellament de Cristino García.

9 de març de 1946

Cobreix l’enterrament de Francisco Largo Caballero, president del govern espanyol entre el 1936 i el 1937, exiliat a França i deportat al camp de Sachsenhausen. El sepeli va aplegar diferents dirigents socialistes espanyols i francesos, així com molts polítics espanyols exiliats, entre els quals cal destacar Josep Irla, president de la Generalitat a l’exili, i el lehendakari José Antonio Aguirre.

27 de març de 1946

Presenta el seu testimoni als judicis de Dachau. Viatja a la regió de Cabília (Algèria) amb motiu d’un reportatge fotogràfic per la revista L'Humanité.

març-maig de 1946

Cobreix el I Festival Mundial de la Joventut i dels Estudiants, celebrat a Praga.

Del 20 de juny al 25 de juliol de 1947

Inauguració de l’exposició d’arts plàstiques a París

Inauguració de l’exposició d’arts plàstiques a París

L'enterrament de Largo Caballero

L'enterrament de Largo Caballero

Els criminals a la banqueta

Els criminals a la banqueta

El viatge a Algèria pel reportatge de L'Humanité

El viatge a Algèria pel reportatge de L'Humanité

Explora algunes imatges més del fons