Club de lectura, (9a ed.) Tothom a taula

Aquest any Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i, en aquest marc, us proposem un cicle del club de lectura que explori les relacions entre literatura i l’art culinari i el paper de l’alimentació en la societat. Des de les divisions alimentàries fruit de creences (El festí de Babette) religioses o tries personals (La vegetariana), al recorregut per les diferents formes de concepció del menjar a partir del diccionari que ens proposa Martí Sales a Aliment.  

Properes sessions i lectures

1. El festí de Babette, d'Isak Dinesen 
Karen Blixen, Rungsted, Dinamarca, 1885-1962Viena Edicions, octubre 2020. Traducció de Maria Rossich

Data: 6 d'octubre 

Col·laboradora: Maria Nicolau (cuinera) i Maria Rossich (traductora)

Sinopsi: En un poblet de pescadors de la costa noruega, una petita comunitat de luterans viu aïllada del món seguint els estrictes preceptes morals del seu pastor. Un dia, poc després de la mort del seu guia espiritual, les seves dues filles reben una carta en què un amic de la família els demana que acullin una jove francesa, Babette, que ho ha perdut tot i està sola al món, i que, per no resultar una càrrega, podria ocupar-se de les feines de la casa. A més, també podria cuinar. 

Aquest relat, fins ara inèdit en català, va inspirar la pel·lícula de Gabriel Axel que el 1987 va obtenir l'Òscar a la millor pel·lícula estrangera. 

Ressenyes:

El festí de Babette, aquest magnífic relat de Dinesen encara va més lluny en el propòsit d’exposar la bellesa d’uns valors morals, d’expressions de qualitat humana, quan amb bell artifici literari l’autora dona a entendre al lector que una vetllada com aquella pot constituir-se en un sopar no només fraternal que situa els comensals en una veritable comunitat dels esperits, sinó que també revela l’amor, sempre sublimat, entre el general i Martine, una de les filles del pastor, així com és la manifestació més plena, i més pura per despresa, de l’art de Babette, fins a fer exclamar a Philippa, l’altra filla del pastor: Oh, com encisaràs els àngels!».” 

Teresa Costa-Gramunt “El festí de Babette”   https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/91660/el-festi-de-babette.html 

2. La vegetariana, de Hang Kang 
Rata Corner, 2017. Traducció: Mihwa Jo i Raimon Blancafort

Data: 3 de novembre

Col·laboradora: Mihwa Jo (traductora)

Sinopsi: La vegetariana narra la història d'una dona, Yeonghye, que per la simple decisió de no tornar a menjar carn converteix una vida normal en un pertorbador malson. Narrada a tres veus, La vegetariana explica el despreniment progressiu de la condició humana d'una dona que ha decidit deixar de ser allò que l'obliguen a ser. El lector, com un parent més, assisteix atònit a aquest acte subversiu que fracturarà la vida familiar de la protagonista i transformarà totes les seves relacions en un vòrtex de violència, vergonya i desig. 

Jordi Nopca, entrevista amb l’autora: https://www.ara.cat/cultura/veiem-violencia-pero-sempre- aqui_1_1378569.html  

3. Aliment, de Martí Sales 
Club Editor, 2021 

Data: 1 de desembre

Col·laborador: Martí Sales (autor)

Sinopsi: Explicar històries i menjar: els dos plaers més vells del món, a més de l’altre que compartim amb les bèsties. ¿O potser les bèsties també s’expliquen històries? Les vint-i-set que hi ha dins Aliment van plenes de preguntes. I Martí Sales no viu al Paradís, però com Eva queixala la poma per curiositat i per fam. I tampoc no és Xahrazad, però podria passar-se tres anys explicant històries a un califa pel pur plaer d’explicar-les. El seu llibre és l’abecedari d’un voluptuós i neix del buit que anticipa el desig —el que fa que salivem per una truita a la francesa. 

Ressenyes:

“L’autor de Principi d’incertesa sorprèn amb un llibre inclassificable en forma de diccionari que gira al voltant del menjar i amor. Plaers que van de la mà de la A la Z cuinats en forma de narració, de poesia, de diari o de rondalla, defugint el llenguatge refistolat dels sibarites i apostant per la celebració de la vida.”  

Joan Safont a El Nacional – ‘Aliment’: El llibre d’amor i cuina de Martí Sales que no és a Trip Advisor (https://www.elnacional.cat/ca/cultura/aliment-marti-sales-diccionari-amor-cuina_583890_102.html

Nil Nadal a Núvol: https://www.nuvol.com/llibres/besties-al-cau-fent-caliu-155742 

Informació pràctica

Hora: 18 h.

Preu: activitat gratuïta 

Lloc: Espai Àgora 

Inscripció: inscripció gratuïta a mhcvisites.cultura@gencat.cat o al 932254244.