Obert per vacances

Del 8 de juny a l’1 d’octubre de 2023

Per iniciar aquest tour expositiu i conèixer els orígens del turisme a Catalunya és important entendre què vol dir ser turista o fer turisme. De les múltiples definicions que podem trobar, citem un fragment de la que va escriure Antoni Muntanyola en el seu llibre fa uns noranta anys.

«Alguns economistes defineixen el turista com aquella persona que viatja moguda per un interès no lucratiu, això és, sense actuar com a productora. La conveniència, però, de facilitar l’estadística i les dificultats que presenta una classificació precisa de mòbils de cada viatger, ha fet que avui es doni el nom de turista d’una manera general a tot aquell qui sojorna fora de la seva residència acostumada».

«[...] El turisme és practicat des dels temps més remots, per imperatius de salut, per esperit religiós, per interès d’estudi i pel plaer de contemplar tot allò que existeix de monumental, d’exòtic, de pintoresc. Modernament, per efecte de la difusió cultural i pels nous mitjans de comunicació, són tantes les forces motores d’aquest esport universal, que la seva pràctica ha vingut a generalitzar-se com a necessitat de l’esperit i l’equilibri, principalment, per a aquells que viuen dintre del clos trepidant de les grans ciutats [...]»

Antoni Muntanyola, Organització turística de Catalunya, Barcelona, 1932

Temps d’escudellòmetres i de prendre aigües (finals del segle XIX – 1930)

Vacances obreres i ciutats jardí (1931 – 1939)

Les vacances de la nova classe «treballadora» (1940 – 1960)

«Benvingut» turisme de masses (1960 – 1975)

Turisme familiar (1975 – 2000)

Del turisme low-cost a la turistificació (2000 – Actualitat)

Explora l'exposició