“Petites històries, grans dones”, torna el cicle de vídeocontes coorganitzat per 9 museus en el Dia Internacional de la Dona

  • “Petites històries, grans dones” dona a conèixer la vida de 9 dones vinculades a la història, les col·leccions o el contingut de 9 museus a través de vídeocontes creats per a l’ocasió.
  • L’activitat es trasllada a Youtube per segon any consecutiu a causa de les mesures adoptades contra la Covid-19.

Amb motiu del dia Internacional de la Dona, 9 museus de Barcelona i l’àrea metropolitana tornen a posar-se d’acord per quarta vegada per oferir el cicle de vídeocontes “Petites històries, grans dones”. Aquesta iniciativa, adreçada al públic familiar, pretén donar a conèixer a través d’un contacontes teatralitzat la figura d’una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus participants. Inicialment es va programar com a activitat presencial però a causa de les mesures adoptades contra la Covid-19 la iniciativa s’ha traslladat a Youtube. Els vídeocontes han estat escrits i realitzats pel col·lectiu Tramoia.

Com funciona l’activitat?
  • Entre el 8 i el 16 de març a les 18.00 h, s’estrenarà diàriament un vídeoconte que es podrà veure a: https://www.youtube.com/channel/UCnwY6qGs0zCapHL0pmVJCnA
  • La duració de cada vídeoconte és d’entre 3 i 5 m. Una narradora explicarà en clau dramatitzada històries vitals i professionals de dones vinculades amb la temàtica de cadascun dels museus.
  • Les 9 peces audiovisuals quedaran disponibles de forma permanent en aquest nou canal de Youtube.

Complementàriament als vídeocontes, aquest cicle convida a petits i grans a fer visibles les dones que han estat o són un referents per cadascun de nosaltres. A través del hashtag #PetitesHistòriesGransDones es proposa compartir a les xarxes socials dibuixos, vídeos, poemes... com una manera d’homenatjar a dones rellevants en l’art, la ciència o en qualsevol dels altres àmbits.

Calendari de l’estrena dels vídeocontes “Petites històries, grans dones” al canal de Youtube:

Dilluns 8 de març- 18.00h Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Dedicat a Mara Dierssen Sotos (1961), neurobiòloga, investigadora i professora universitària càntabra especialista en síndrome de Down i establerta a Catalunya.

Dimarts 9 de març- 18.00h Museus d’Esplugues de Llobregat. Dedicat a Barbaformosa (1947), mestra i ceramista catalana que ha treballat la simetria i l’asimetria en les seves creacions.

Dimecres 10 de març- 18.00h Museu d’Història de Catalunya. Dedicat a Gueraula de Codines (1275-1340), guaridora a qui l’església va acusar de cometre bruixeria. Va ser una dona sàvia i valenta, capaç de defensar les seves idees i la seva feina davant l’autoritat per tal d’ajudar als altres. Avui és reconeguda com a precursora de la medicina en una època en la qual les dones tenien vetat tant l’ensenyament com la pràctica de la mateixa.

Dijous 11 de març - 18.00h Museu Nacional d’Art de Catalunya. Dedicat a la fotògrafa hongaresa Kati Horna (1912-2000), que va treballar com a foto reportera a la Guerra Civil espanyola.

Divendres 12 de març- 18.00h Museu d’Arqueologia de Catalunya. Dedicat a Maria Leakey (1913-1996), va descobrir les petjades més antigues de les que es té registre fins ara d’homínids que van caminar alçats.

Dissabte 13 de març- 18.00h Museu Picasso. Dedicat a Jacqueline Picasso (1927-1986), Jacqueline Roque, coneguda com a Jacqueline Picasso, va acompanyar l’artista en la darrera etapa de la seva vida, una etapa consagrada gairebé exclusivament al treball i en la que ella és esposa, companya, confident i musa. Al 1982 va fer donació al Museu Picasso de Barcelona de 41 ceràmiques i una pintura.

Diumenge 14 de març - 18.00h Museu Marítim de Barcelona. Dedicat a Samantha Davies (1974), navegant oceànica compromesa amb la lluita contra les malalties infantils del cor que ha participat en la Vendée Globe 2020 (volta al món a vela en solitari sense escales ni assistència).

Dilluns 15 de març- 18.00h Museu del Disseny. Dedicat a Pilar Villuendas (1945), dissenyadora gràfica i pionera d’un sector en els seus inicis molt masculí. Destaca com a professional i també com a defensora dels drets i llibertats de les dones i del paper del disseny en projectes socioculturals.

Dimarts 16 de març- 18.00h Fundació Joan Miró. Dedicat a Adelita Lobo, gestora cultural, secretària i tresorera de l’ADLAN (Amics de l’Art Nou) i creadora de l’arxiu.