L’aposta per l’accessibilitat a l’exposició 'Els Català, fotògrafs d’un segle'

Del 19 de gener al 25 de setembre es podrà visitar al Museu d’Història de Catalunya l’exposició Els Català, fotògrafs d’un segle, organitzada pel Museu d’Història de Catalunya (MHC) conjuntament amb l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

La nova exposició temporal ens permet endinsar-nos en l’ingent llegat de Pere Català i Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca, tres fotògrafs d’una mateixa nissaga i tres màxims exponents de la fotografia a Catalunya. A més, la mostra posa de relleu la figura de Maria Àurea Català, formada a la Llotja, que va participar com a retocadora en l’aventura fotogràfica al costat del pare i els germans.

La història de la fotografia del segle XX a Catalunya no la podem escriure sense els Català. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història del nostre país.

Taules tàctils

Una de les característiques més importants d’aquesta nova mostra és l’aposta per l’accessibilitat. L’exposició compta amb un conjunt de mesures d’accessibilitat per fer més fàcil l’accés i el gaudi de la cultura a tots els públics. S’han creat unes taules tàctils, que ofereixen algunes de les fotografies de l’exposició en relleu i braille. Hem seleccionat sis imatges destacades, una per cada àmbit de la mostra, a través de les quals es pot gaudir del contingut de l’exposició i que estan dissenyades per poder explicar els conceptes essencials de cada àmbit. Aquestes taules també permeten l'aproximació i ús a persones usuàries de cadira de rodes. A més, cada imatge va acompanyada d’informació en Braille i audiodescripció per tal de realitzar l'exploració tàctil. Es pot accedir a l’audiodescripció a través del mòbil de les persones usuàries activant el codi QR. Així mateix, l’audiodescripció està transcrita perquè també hi tinguin accés les persones amb dificultats auditives.

Lectura fàcil

Amb la voluntat de fer del Museu d’Història de Catalunya un equipament cultural accessible per a tothom, el Museu vol facilitar la comprensió i eficàcia dels materials escrits, adaptant-los en continguts, llenguatge i forma a les directrius internacionals de Lectura Fàcil. Aquest model facilita l’accés a la informació a fi de que se’n puguin beneficiar persones amb trastorns de l'aprenentatge, discapacitats sensorials o intel·lectuals, dislèxia, nens, persones grans, persones amb afàsia, persones estrangeres...Per aquest motiu els textos de l’exposició també s’han adaptat a Lectura Fàcil i s’han incorporat a la web del Museu (en català i castellà) i també es poden trobar a la pròpia exposició temporal on es pot accedir a ells a través d’un codi QR.  

Subtítols

Així mateix, els dos audiovisuals que s’han produït a raó de la mostra sota els títols Una nissaga de fotògrafs i El reconeixement de la nissaga s’ofereixen amb subtitulació en català, a través de les pantalles; el públic pot llegir el text i seguir més de prop l’explicació.

Bucles magnètics fixes

Els taulells d’atenció al públic disposen de bucles magnètics fixes, que permeten que totes aquelles persones amb pròtesis auditives (audiòfons o implants coclears) puguin comunicar-se amb major qualitat i millorar la recepció del so sense interferències externes ni reverberacions.

Visites guiades

Per altra banda, hi ha la possibilitat de fer visites guiades a l’exposició Els Català, fotògrafs d’un segle. Les persones que portin audiòfons o implant coclear poden demanar un llaç magnètic individual per gaudir de la visita guiada amb una millor qualitat. És important reservar-ne l’ús prèviament per tal de garantir-ne la disponibilitat. Amb aquest sistema, la persona encarregada de conduir la visita guiada es col·loca l’aparell emissor al coll mentre que la persona amb dificultat auditiva pot escoltar les explicacions de manera més nítida al seu audiòfon amb el sistema receptor junt amb el bucle individual de llaç. Actualment a Catalunya hi ha 29.424 persones amb discapacitat auditiva reconeguda.

D’aquesta manera, des del Museu d’Història de Catalunya mantenim el compromís amb l’accessibilitat, essent un centre obert i funcional per a tothom, contribuint de forma activa al canvi social i a la construcció d’una societat més justa.

Recursos d’accessibilitat de l’exposició