El Museu d’Història de Catalunya fa 25 anys

  • 25 anys dedicats a la difusió i conservació de la història, la cultura i el patrimoni que constitueixen la memòria col·lectiva del nostre país.
  • Dues jornades de portes obertes el 27 i 28 de febrer donen el tret de sortida d’un any de celebracions en línia marcat per la pandèmia.

El 29 de febrer de 1996 el Museu d’Història de Catalunya obria les seves portes per primer cop als antics Magatzems Generals de Comerç, l’únic edifici conservat del vell port industrial de Barcelona. Culminava així un ambiciós projecte per dotar el país d’un espai destinat a conservar, exposar i difondre la història i la cultura catalanes com a patrimoni col·lectiu. Avui, 25 anys després de la seva inauguració, el Museu és un dels equipaments culturals més arrelats del territori català i un important pol d’atracció turística de la ciutat. Un espai cultural obert al món i un lloc de trobada per al debat, la reflexió, l’aprenentatge, l’entreteniment i el gaudi.

El 2021, el Museu celebra el seu aniversari en mig d’un episodi històric sense precedents. El darrer any viscut, marcat per l’emergència sanitària provocada per la COVID-19, ens ha obligat a posar a prova les nostres capacitats de superació. Ha estat un any dur i ple d’obstacles en què tots els equipaments culturals hem treballat sense descans per seguir oferint a la ciutadania els nostres serveis, tot demostrant que la cultura no només és segura, sinó que és necessària.

El 25è aniversari del Museu d’Història de Catalunya vol posar l’accent en els esforços duts a terme durant el darrer any, però també en la tasca realitzada i l’experiència adquirida durant els seus 25 anys d’història, en la seva vocació d’institució pública d’abast i projecció nacional i, finalment, en la seva aspiració a seguir contribuint en el desenvolupament social i cultural del nostre país.

Dues jornades de portes obertes, el tret de sortida d’un any de celebracions virtuals

El cap de setmana del 27 i 28 de febrer marcarà l’inici de l’aniversari amb dues jornades de portes obertes. Es podrà visitar l’exposició permanent, La memòria d’un país, i descobrir la nova sala dedicada al segle XVIII que el Museu ha preparat en el marc d’una reforma discursiva i museogràfica dels espais expositius de la tercera planta. Una remodelació que presenta una nova narrativa, amb un discurs actualitzat i centrat en la societat i la vida quotidiana a Catalunya a les acaballes de l'edat moderna, i que continuarà per fases amb la reforma de les sales dedicades als segles XIX, XX i els primers anys del XXI.

Durant tot el cap de setmana, el Museu posarà a disposició del públic un servei de mediació per atendre tots aquells dubtes o comentaris que les persones que ens visitin desitgin expressar sobre l’exposició. El servei s’adreça a tots els públics, incloses les famílies amb nens i nenes que descobreixen per primera vegada la història, a qui s’entregarà un obsequi molt especial: la guia Puja al tren de la Història!, que els convidarà a descobrir el Museu a partir de petits reptes i jocs. Les educadores del servei de mediació estaran ubicades a les sales i convidaran al públic a plantejar les seves inquietuds en el següent horari:

  • Dissabte 27 de febrer, de 11 a 14.30 i de 16 a 18.30 hores
  • Diumenge 28 de febrer, de 11 a 14.30 hores

Aquest cap de setmana de portes obertes donarà el tret de sortida d’un any de celebracions que, d'acord amb les mesures de prevenció de la COVID-19, tindran un caràcter més virtual que presencial. Si bé el Museu preveu organitzar un programa d’activitats presencials gratuïtes quan la situació sanitària ho permeti, paral·lelament celebrarà el seu aniversari amb un seguit d’accions, iniciatives i projectes en línia que s’aniran llançant al llarg del 2021 a través dels seus canals de comunicació.

Activitats en línia per a tots els públics

Una de les iniciatives commemoratives és 25 anys, 25 objectes, una selecció de peces destacades de la col·lecció del Museu i representatives de la història de Catalunya que s’incorporarà al seu web amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig. D’altra banda, s’organitzaran activitats culturals en línia com Els Quiz, un joc amb 25 preguntes –una per cada any de l’aniversari– amb el qual petits i grans podran posar a prova els seus coneixements i descobrir un munt de curiositats sobre la història del país.

L’aniversari també es trasllada a les xarxes socials amb accions com #NoSomAndròmines, una campanya per donar a conèixer peces curioses i poc conegudes de la col·lecció a través de l’etiqueta que porta el mateix nom, o l’activitat Histogamers, una connexió en streaming en què un especialista recomanarà una selecció de videojocs de temàtica històrica i analitzarà fins a quin punt són fidels a la història.

La història explicada a través de nous formats audiovisuals

Un dels projectes més ambiciosos que s’emmarquen en l’aniversari és el llançament de 10 anys de vertigen, una crònica il·lustrada interactiva que es publicarà properament amb la voluntat d’explicar el procés d’independència de Catalunya. Amb guió de l’escriptor Jordi Cabré i il·lustracions de Marçal Aragonés, 10 anys de vertigen explica el periple d’una periodista britànica que viatja a Barcelona amb la missió d’aclarir què va passar a Catalunya entre els anys 2010 i 2020 per al diari Weekly Mirror. La protagonista anirà coneixent de primera mà els esdeveniments més rellevants i transcendents que s’han produït al país durant aquest període, en una peça audiovisual que integra il·lustració i relat i que fomenta la participació dels usuaris.

En la mateixa línia, fins al juliol de 2021 se seguiran publicant mensualment els nous episodis de La memòria d’un país. La història de Catalunya animada, un projecte audiovisual que el Museu va llançar a finals del 2020 per explicar a les generacions joves la història de Catalunya, des dels orígens fins a l’actualitat, a través de vuit infografies animades. Cada mes es publica una nova infografia, corresponent a un capítol de la història del país, i s’acompanya d’una càpsula breu per a xarxes socials elaborada per joves influencers catalans de gran popularitat, Joan Grivé –@sir.joan– i Clara Moraleda –@leopoldaolda–, que mostraran als seus seguidors alguns dels espais més emblemàtics del patrimoni català.

Cap a un museu inclusiu i accessible

Amb una voluntat d’esdevenir un equipament més accessible i inclusiu, el Museu d’Història de Catalunya ha dut a terme un conjunt d’accions per posar tots els seus serveis i recursos a l’abast de tothom. Això passa per la creació d’una guia en llengua de signes catalana (LSC) per a persones amb sordesa. La nova Signoguia és un servei gratuït que es pot descarregar al web del Museu i que proposa un recorregut per l’exposició permanent a través del mòbil o la tauleta dels mateixos usuaris. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el web incorporarà també una audioguia en clau de gènere que permetrà visitar l’exposició permanent incorporant testimonis femenins. Sota el títol L’altra cara de la Història, la nova audioguia acompanyarà les persones que ens visitin a través de les sales seguint un fil propi, la mirada de les dones –algunes poderoses, d’altres anònimes–, que ens permet posar en relleu qüestions que no són necessàriament les que recull la història oficial. A més a més, el Museu estrena un nou sistema de cerca al web per les seves col·leccions que facilita la consulta en línia d’un catàleg de més de 9.000 objectes fotografiats i documentats.

Programa expositiu dels 25 anys

La programació cultural de l’any commemoratiu es completa amb dues exposicions temporals de notable interès. Guillén. Màgia a l’espai escènic serà la primera gran exposició de l’any. Dibuixant satíric, pintor i escenògraf de llarga i fecunda trajectòria, Joan J. Guillén és un creador visual al servei de les arts de l'espectacle i de la crítica social i política. La mostra, organitzada per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Museu, posarà en valor les diverses facetes del seu treball a través de dibuixos originals, premsa, revistes, cartells, objectes, artefactes teatrals i projeccions virtuals. S’inaugurarà el 20 d’abril i es podrà visitar fins al 20 de setembre.

Entre la tardor del 2021 i l'hivern del 2022 s’inaugurarà l’exposició Els Català. Fotògrafs d'un segle, organitzada conjuntament amb l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, en estreta col·laboració amb la família. La mostra reconeix i recupera l'obra de Pere Català i Pic, Pere Català i Roca i Francesc Català-Roca, tres fotògrafs d’una mateixa nissaga i tres màxims exponents de la fotografia a Catalunya. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que formen part de la iconografia de la història del nostre país.