Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra

La Gran Guerra va modificar el continent europeu i una part significativa del món. Es va iniciar a l’agost del 1914 i va acabar amb la vida de més de vuit milions de soldats i un ingent nombre de civils.

L’Estat espanyol es va mantenir neutral durant tota la contesa. No obstant això, a la Catalunya de la Mancomunitat acabada de néixer i amb Barcelona com a epicentre, el conflicte va tenir conseqüències sobre el conjunt de la societat: va afectar l’economia, la política, la cultura i la premsa diària, que, al seu torn, va ser objecte de pressions diplomàtiques i propagandístiques. En l’ordre internacional, la simpatia aclaparadora dels catalans pels aliats es va manifestar a través de l’allistament de voluntaris a la Legió estrangera francesa, un gest que a Catalunya assoliria un caràcter mític.

Arran de la commemoració del centenari del final de la guerra, aquesta exposició detalla els vessants principals de l’impacte del conflicte sobre una Catalunya oficialment neutral, i mostra les memòries plurals d’aquesta guerra que han perviscut fins avui. Fa un segle les flames eren a la frontera; avui, encara en veiem el fum.

Fitxa tècnica 

  • Edició: Edició: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Museu d’Història de Catalunya.
  • Coordinació: Raquel Castellà
  • Textos: Jordi Casassas, Joan Esulies, Maximiliano Fuentes, Eduardo González Calleja, Carolina Gracía Sanz, Miguel Martorell Linares, David Martínez Fiol, Francesc Montero, Xosé M. Núñez Seixas, Judit Pujol, Xavier Pla, August Rafanell, Gregor Siles i Enric Ucelay-Da Cal.
  • Disseny gràfic: Manuel Cuyàs
  • ISBN: 978 – 84 – 393 – 9743 – 4
  • DL.: B 20960 – 2018
  • Preu: 18€
  • © de les fotografia

Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Arxiu Municipal de Palamós, Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Biblioteca Nacional de España, Bundesarchiv, Diari Ara, Museu del Suro-Centre de Documentació Ramir Medir, Photoaisa, UB-CRAI (Pavelló de la República), Viquipèdia.

Enllaços relacionats

Visita l'exposició Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra
Torna a les publicacions del museu