Refugiats jueus a Catalunya durant la Segona Guerra Mundial

Durant la Segona Guerra Mundial, sis dels nou milions de jueus que vivien a Europa moriren a conseqüència de la persecució endegada pel règim nazi, tant a Alemanya com als territoris ocupats pel seu exèrcit. És el major genocidi de la història humana.

Uns pocs milers aconseguiren fugir de la barbàrie creuant els Pirineus en direcció a la Península Ibèrica. Primer ho van fer a través de les duanes i, més tard, travessant clandestinament les muntanyes en unes evasions èpiques en les quals desafiarien la vigilància a banda i banda de la frontera, la duresa del recorregut i les condicions meteorològiques sota les quals es desenvoluparen els recorreguts.

Milers de refugiats es concentraren a Barcelona fins que aconseguiren emigrar, preferentment a Amèrica o a Palestina, on iniciaren una nova vida lluny de la barbàrie.

En aquest vídeo, Fred Arom, Paquita Sitzer i Victor Papo expliquen en primera persona els records que guarden del moment en què la seva família va haver de travessar els Pirineus fugint de la persecució nazi. Van poder ser entrevistats gràcies a la seva participació i presència en l'exposició 'Fugint de l'Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial', que es va poder visitar al Museu d'Història de Catalunya del 2 de juliol al 18 d'octubre de 2015.