Obrim les portes, és l'hora de retrobar-nos

Tres mesos després del tancament de tots els museus de Catalunya per prevenir i controlar el covid-19, el Museu d’Història de Catalunya tornarà a obrir les seves portes. Serà dissabte 13 de juny i ho farà oferint accés lliure a tothom fins al 30 de juny, una iniciativa que pretén convidar la ciutadania a tornar a gaudir de la història i la cultura en un entorn segur i plaent com és el museu.

Els visitants podran visitar l’exposició permanent del museu, ‘La memòria d’un país’, i les exposicions temporals ‘La vaga de la Canadenca’ i ‘Mapes, país, futur: centenari de l’exposició cartogràfica catalana (1919)’. De moment, sense visites guiades.

La reobertura del museu es farà d’acord amb totes les mesures de seguretat i higiene que estableix la normativa per garantir una qualitat òptima de visita i la màxima seguretat pels visitants i pels treballadors. En aquest enllaç es poden consultar totes les mesures que s’han dut a terme així com els protocols que es seguiran en el dia a dia.

Per a la seguretat de tothom, es recomana que qui vulgui visitar el museu adquireixi la seva entrada en línia a través del web (comprar entrades), també durant els primers dies, quan l’accés serà gratuït. Tot i que el web és el canal preferent, també hi haurà atenció a taquilles, on es demanarà fer el pagament amb targeta per minimitzar els contactes i evitar l’intercanvi d’efectiu.

De moment, el museu només podrà acollir un màxim de 582 visitants. Per tal de no superar aquesta xifra i respectar el temps de visita, s'organitzaran franges de visita que els visitants podran escollir en el moment de fer la compra en línia.

La col·lecció del museu durant el confinament

Durant els mesos que el museu ha estat tancat, la col·lecció, formada per obres d’art i objectes històrics, d’arqueologia, ciència i tècnica, fotografia o numismàtica, ha estat resguardada a les sales i els magatzems del museu amb la màxima seguretat i amb un control continuat de les constants climàtiques. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració dels diferents professionals implicats, des dels vigilants de seguretat i personal de neteja, que han continuat prestant serveis bàsics, fins als conservadors, que han continuat treballant des de casa.

Aquests dies, mentre es prepara la reobertura, s’ha començat a fer una inspecció en profunditat de l'estat de conservació dels objectes. I, per a més endavant, s’han adoptat una sèrie de mesures per tal de procedir amb precaució. Així, es restringirà l’accés de persones a les reserves, es minimitzarà el moviment d’obres com el que es produeix amb les exposicions temporals, i s’habilitarà un espai de quarentena pels objectes que vinguin de fora -com els que puguem recollir en el marc de la campanya ‘Memòries d’una pandèmia’.