La moneda a la guerra civil espanyola: art, disseny i propaganda

El passat mes de novembre va tenir lloc al Museu Nacional d'Art de Catalunya el XXII curs d’Història Monetària Hispànica, un esdeveniment que va permetre teixir complicitats entre diferents museus amb col·leccions de paper moneda i institucions catalanes vinculades al món de la numismàtica. En motiu d'aquelles jornades, s'ha editat una publicació que recull les ponències que hi van tenir lloc, i que podeu descarregar gratuïtament en el següent enllaç.

El Museu d’Història de Catalunya va participar en la darrera sessió amb una conferència de Raquel Castellà, conservadora del museu. Sota el títol «La col·lecció Turró i la gènesi del catàleg d'emissions locals de la Guerra Civil», la ponència va repassar la trajectòria vital del numismàtic i activista polític Antoni Turró i Martínez (1915-2009), i va presentar la col·lecció de paper moneda local català emès durant la Guerra Civil espanyola que va reunir al llarg de la seva vida. Una col·lecció donada a la Generalitat de Catalunya i custodiada i conservada al Museu d’Història de Catalunya. 

Se’ns dubte, la col·lecció Turró és una de les millors col·leccions numismàtiques d’aquesta tipologia. No només perquè recull de forma exhaustiva exemplars de tot el territori català, i més àmpliament, d’Aragó, Andorra, les Illes Balears i València, sinó perquè també, com a expert en paper moneda i fundador de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, Antoni Turró va elaborar bases científiques per la seva catalogació i estudi numismàtic.

Si voleu saber-ne més, podeu donar un cop d’ull al «Museu Presenta» que vam dedicar a la col·lecció numismàtica l’any 2014. Així mateix, us animem a descarregar la publicació digital que recull les ponències celebrades durant el curs. A més, si teniu curiositat, podeu consultar en el nostre cercador de la col·lecció si la vostra localitat va emetre paper moneda durant la Guerra Civil.

Raquel Castellà durant la presentació de la ponènciaDescarrega't la publicació

La moneda a la guerra civil espanyola: art, disseny i propaganda

Per saber-ne més