L'exili republicà de 1939

L'exili de 1939

L'exili de 1939

El 23 de desembre de 1938 l’exèrcit franquista va iniciar una campanya militar amb l’objectiu d’ocupar el territori català que encara estava sota control de la República. L’ofensiva va penetrar en poques setmanes a l’interior de Catalunya, i el 26 de gener de 1939 Barcelona era ocupada per les forces franquistes. El 4 de febrer va caure Girona, i sis dies més tard les tropes franquistes arribaven a la frontera amb França. El 13 de febrer, Catalunya quedava completament ocupada.

L’ofensiva va provocar un èxode de persones que fugien del conflicte i la repressió franquista. Es calcula que unes 500.000 persones van travessar els Pirineus per arribar a França. Una part important d’aquestes persones va ser internada en camps de concentració per part de la República Francesa. Si bé molts dels exiliats van acabar tornant a Catalunya al cap de pocs mesos, altres van iniciar un llarg exili que els duria a diversos punts del món. Així mateix, amb l’inici de la Segona Guerra Mundial i l’ocupació nazi de França, uns 17.000 exiliats republicans van ser deportats a Mauthausen i a altres camps d’extermini nazis.

Us proposem apropar-vos a aquests fets cruents amb un vídeo, que us animem a compartir, on quatre persones que els van viure en primera persona ens ho expliquen amb la voluntat de fer conèixer la història per tal que no es repeteixi. En aquest vídeo us presentem quatre històries d’exilis com a conseqüència de la Guerra Civil: l’exili d’una nena de 5 anys a França; l’exili en una colònia d’acollida de nens republicans a l’URSS; l'exili i la deportació d’un pare de família al camp d’extermini nazi de Mauthausen, i la història de vida d’un desterrament de 300 km dins del mateix país, després d’haver complert una pena de presó.

Els testimonis d'aquests vídeos pertanyen al Consell dels Savis, un projecte d'història oral que forma part del programa educatiu del Museu d’Història de Catalunya. Els seus membres comparteixen la seva història de vida amb les generacions més joves de manera desinteressada. El seu relat en primera persona permet viure de prop i comprendre la nostra història, des de la Segona República fins a la transició, salpebrant el discurs amb anècdotes, vivències personals i quotidianes, i il·lustrant als joves amb temes com l’escola on anaven, l’edat en què es van posar a treballar, etc.

Enllaç al vídeo «L'exili de 1939»

Enllaç al vídeo «L'exili de 1939»


Vols saber-ne més?