Toni Vidal retrata la cultura catalana dels setanta

El fotògraf Toni Vidal (Es Castell, Menorca, 1934) va arribar a Barcelona el 1968. Un dels seus projectes va ser fotografiar la gent de la cultura —gent honesta, desinteressada, que treballava per reconstruir el país—: escriptors i assagistes, artistes i arquitectes, músics i directors de teatre, editors, activistes i erudits.

El resultat és una extraordinària col·lecció de fotografies en blanc i negre i en color que són el testimoni del miracle català dels anys seixanta, la recuperació de la cultura catalana, fruit de la suma de molts esforços individuals que van generar un moviment social: els exiliats de París i Montpeller, els que havien tornat de Mèxic o de Xile, les noves generacions aparegudes sota el franquisme, els joves dels setanta. Toni Vidal explora la personalitat dels seus retratats i mostra els espais on duen a terme la seva tasca.

L’exposició posa en relleu la profunditat del treball del fotògraf, la minuciositat, la capacitat de crear atmosferes introspectives i, al mateix temps, de mostrar el vigor i el sentit col·lectiu d’una cultura que reneix. De les contribucions d’aquesta “bona gent” —com anomenava Espriu els seus amics— és fill el nostre temps.

Toni Vidal retrata la cultura catalana dels setanta és fruit d’un treball en l’arxiu fotogràfic de Toni Vidal que ha permès fer una selecció de més de cent retrats. 

Àmbits de l'exposició

Psicologia del retrat

L’exili i l’exili interior tenen una presència constant en les fotografies de Toni Vidal dels primers anys de la dècada dels setanta. ...

Domicili provisional

Toni Vidal admirava la dignitat, l’austeritat i la fidelitat a les idees dels exiliats del 1939....

Els monjos savis

Als anys seixanta i setanta, Montserrat va ser un dels nuclis de producció intel·lectual de Catalunya....

Dels petits grups resistents al boom de la cultura compromesa

En els primers anys d’estada a Barcelona, entre el 1968 i el 1974, Toni Vidal fotografia escriptors, artistes, historiadors i activistes culturals....
Imatges de l'exposició
Continua explorant aquest tema..