La vaga de la Canadenca

Fins al 13 de setembre

Hi ha esdeveniments que la memòria col·lectiva recorda com a moments de tri omf i la vaga de La Canadenca n’és un. Obtenir la jornada de 8 hores va ser indubtablement una gran fita en la lluita pels drets laborals de la classe obrera. Al cap de cent anys d’aquells fets, aquesta exposició vol ressaltar el paper de Catalunya en la consecució d’aquesta important millora en les condicions de treball.

La vaga es va iniciar a l’empresa Riegos y Fuerza del Ebro, que estava duent a terme el projecte d’electrificació de Catalunya, va ser liderada pel Comitè de la Regional Catalana de la CNT i la van protagonitzar i guanyar obrers que treballaven en diferents indrets de Catalunya.

L’exposició que us presentem està dividida en tres àmbits: el context, la vaga en si i la llarga lluita per aconseguir la reducció de la jornada laboral a 8 hores. Les imatges de fotoperiodistes i d’humoristes gràfics, les filmacions, l’aportació de documents originals i les reflexions de protagonistes dels fets són els recursos que utilitza l’exposició per relatar visualment els esdeveniments, identificar alguns dels seus protagonistes i apropar- nos a l’època. A més, la cronologia facilita entendre millor cada etapa d’aquesta mobilització.

La jornada de 8 hores va suposar un abans i un després en les condicions de treball, però la lluita sindical continua avui en dia perquè encara resten molts drets laborals per conquerir.

El context

La vaga

La llarga lluita per les 8 hores

Explora l'exposició