El temps dels almogàvers.

La crònica de Ramon Muntaner

Una evocació de l’època en què la Corona d’Aragó era una potència mediterrània, seguint el fil conductor de la crònica escrita per l’aventurer català Ramon Muntaner (1265-1336).

No podem separar Ramon Muntaner del seu llibre, una de les quatre grans Cròniques catalanes, perquè és només gràcies a ella que en copsem la personalitat. Enguany se celebra el 750è aniversari del seu naixement, i aquesta exposició vol ser una invitació a conèixer-lo, a llegir-lo i a reprendre el diàleg amb ell, que ens espera amb els seus «Què us diré?».

La Crònica és una narració en què la invenció supera, potser, la veritat, i on l’autor, com si ho expliqués ell mateix de viva veu, busca constantment la interacció amb el lector.Tal vegada més a prop d’una novel·la que d’un llibre d’història, és, per això, una de les obres més reeixides de la literatura catalana medieval.

La Crònica de Ramon Muntaner 

A la Crònica, es narra la història de la Corona d’Aragó des de l’engendrament de Jaume I el Conqueridor, el 1207, fins a les celebracions de la coronació d’Alfons III el Benigne, el 1328. Els nuclis principals de la narració són representats per la guerra de les Vespres Sicilianes, lliurada per catalans, aragonesos i sicilians contra els reis angevins de Nàpols, amb la consegüent invasió de Catalunya, l’any 1285, per part de Felip III, rei de França, i l’aventura de la Companyia Catalana a l’imperi Bizantí, en temps de Jaume II d’Aragó.

L’obra de Ramon Muntaner, una de les quatre grans Cròniques catalanes, destaca per ser l’única en què el cronista explica la seva vida dins del marc de la història del seu temps, per l'amor de l'autor per la llengua catalana i per l’exaltació que fa de la monarquia.

L'aventura al costat dels almogàvers

L’episodi més conegut del seu text, i de la seva pròpia vida, és el que narra l’expedició a l’imperi Bizantí de la Companyia Catalana, formada per cavallers i almogàvers a sou de l’emperador per ajudar-lo en la guerra contra els turcs, i que va dur a l’establiment de dominis catalans a Grècia al segle XIV.

Els almogàvers eren soldats mercenaris que destacaven per la seva austeritat i per la violència de les seves accions. Eren molt temuts i sembraren el terror i la desolació. Sota el títol 'L'aventura d'Orient', l'exposició dedica un àmbit a conèixer-los millor.

Home polifacètic -fou mercader, polític i militar abans de cronista, Muntaner els seguí entre 1303 i 1307 omplint després el seu relat d’episodis, fets i detalls d’aquesta època.

El gran cronista català

Fill de Joan, un burgès de Peralada, nascut el 1265, Ramon Muntaner va quedar enlluernat des que era infant per l’espectacle de la reialesa.

La guerra l’obligà a deixar Peralada l’any 1285 i, al mateix temps, li va oferir la possibilitat de guanyar-se la vida per la Mediterrània, fora dels negocis familiars, en els diferents conflictes en què participaven els reis d’Aragó i de Sicília. L’experiència en les brutals guerres de l’exèrcit de mercenaris conegut com la Companyia Catalana d’Orient, a l’imperi Bizantí i a Grècia, el va fer madurar i créixer en experiència, fins al punt de guanyar-se la confiança dels reis d’Aragó, de Sicília i de Mallorca, que serví en diferents ocasions.

Un cop retirat i fent vida d’acabalat ciutadà a València, va decidir que havia de narrar la seva vida i que havia de posar la seva experiència al servei dels monarques del Casal de Barcelona. I ho va fer escrivint la Crònica.

El llibre de Muntaner

L’obra comença amb un lloc comú típic de la literatura sapiencial: el fals encàrrec. Muntaner ens fa creure que un vell prohom vestit de blanc li va aparèixer en un somni i li va dir que era voluntat ...

L'esplendor de la reialesa

La primera part de la Crònica parla d’esdeveniments als quals Muntaner no va assistir. Són successos molt importants, perquè marquen la seva visió de la història, i perquè van determinar els destins d...

Oportunitats en una Mediterrània revolta

A la mort de Pere II, Jaume II (1291-1327) el va succeir en el tron de Sicília (1285- 1295), mentre Alfons II (1285-1291), el primogènit, va heretar la Corona d’Aragó, a la qual va afegir Mallorca (12...

L'aventura d'Orient

L’Anatòlia i la península grega es trobaven en el caos més absolut, i eren terreny propici per als aventurers. El feble imperi Bizantí, sacsejat per rivalitats internes, era amenaçat pels turcs i els ...

El temps de recordar

Quan Ramon Muntaner tornà a la Corona d’Aragó (1315), l’escenari internacional havia canviat profundament. El rei Jaume II estava en pau amb els regnes veïns i, després de molts anys d’organització, p...

"Què us diré?": un història escrita per ser escoltada

Ramon Muntaner, satisfet de si mateix i d’allò que ha fet, ho ha d’explicar. No pot escriure una autobiografia, ha d’emmarcar la seva vida en la història. Malgrat que declari que diu sempre la veritat...

Cronologia de Ramon Muntaner

Neix a Peralada

1265

Abandona Peralada, després de la seva destrucció pels francesos

1285

Participa en la guerra de Sicília i destaca en el setge de Messina

1300

Arriba a Bizanci, amb la Companyia Catalana d’Orient

1303

Abandona la Companyia i torna a Sicília

1307

És nomenat governador de l’illa de Djerba per Frederic III de Sicília

1309

Es casa a València amb Valençona i torna a Djerba

1311

És elegit jurat de la ciutat de València

1317

Comença a escriure la seva Crònica

1325

És nomenat batlle d’Eivissa per Jaume III de Mallorca

1332

Mor a Eivissa

1336