Presentació de la revista Caramella

El diumenge, 26 de juny, dins els actes de Festa Major de la població de Perafita (Osona), es va presentar el número 46 de la Revista Caramella. L’acte fou presentat per la periodista Meritxell Verdaguer i l'alcalde, Ramon Casals, va fer oferir unes paraules de benvinguda. La presentació va comptar amb la presencia de Montserrat Solà, antropòloga i membre del consell de redacció de Caramella, la conservadora del Museu d’Història de Catalunya, Raquel Castellà i Ramon Gabarrós del Grup d'Història i Memòria local.

En el número 46 de la Revista Caramella, hi consta l’article ‘La col·lecció Ramon Vila (Can Xelí) al Museu d’Història de Catalunya’ realitzat per la historiadora Raquel Castellà que durant la seva intervenció va parlar sobre la col·lecció que es troba dipositada al Museu d’Història de Catalunya. Durant la xerrada, a la qual hi van assistir més de quaranta persones, es van projectar imatges dels elements de la col·lecció i finalitzar amb un espai de diàleg i participació entre tots els assistents. Un acte molt interessant i que segons paraules de Ramon Gabarrós, Membre del Grup d’Història i Memòria Local: ‘obre les portes a cercar la memòria i la història de la localitat.’

Saber més sobre la col·lecció

El Museu d’Història de Catalunya va rebre el llegat d’una col·lecció procedent de la població de Perafita. La propietària de la col·lecció, Ramona Vila Vall, va cedir, a la seva mort, una col·lecció ingent d’objectes etnològics i històrics que va reunir al llarg dels anys. La col·lecció consta de més de 3.000 objectes amb un estat de conservació excepcional. De l’ampli fons destaquen els objectes de vida quotidiana o que es podien adquirir a les antigues botigues de queviures, ja que la família Vila regentava des de principis del segle XIX una botiga al carrer Major de Perafita.

La col·lecció Ramona Vila destaca per la temàtica de cultura popular i un marcat caràcter etnològic: joguines antigues, algunes encara per estrenar, llibres dels anys trenta i quaranta, trones i altres objectes destinats als infants, utensilis per a elaborar formatge, objectes utilitzats per les bugaderes, material vinculat al moviment feminista, material de la Guerra Civil Espanyola, roba, eines de pagès…És només una mostra de la tipologia d’objectes que inclou la cessió. Totes les peces, la majoria dels segles XIX i XX, tenen un gran valor històric i artístic i estan vinculades a la societat catalana i, sobretot, l’aspecte de gènere: temàtica per ampliar i revisar al museu.

(Per saber més sobre alguns aspectes concrets d'aquest fons: https://www.mhcat.cat/col_leccio/el_museu_presenta/les_joguines_com_a_eina_de_transmissio_dels_rols_de_genere i https://www.mhcat.cat/col_leccio/el_museu_presenta/les_bugaderes_eines_i_ofici)

Més informació: http://www.revistacaramella.cat/colleccio_joguins_ramona_vila/

Subscripcions a la revista Caramella: http://www.revistacaramella.cat/subscriu-te/

Article 'La Ramoneta de Cal Xelí' al blog Endinsarhttps://endinsar.blogspot.com/2022/06/la-ramoneta-de-cal-xeli.html