La Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya llancen ‘Memòries d’una pandèmia’!

Surt a la llum ‘Memòries d’una pandèmia’, el resultat final d’un projecte de participació ciutadana impulsat per la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya. Un projecte audiovisual que recull el testimoni ciutadà de la crisi de la COVID-19 a Catalunya

  • El projecte sorgeix d’una crida ciutadana impulsada per les dues xarxes per tal de recopilar els testimonis i les experiències de la població durant la crisi de la COVID-19.
  • El total d’aportacions rebudes és de 368, entre les quals hi ha vídeos, imatges, documents o objectes materials.
  • El resultat del projecte són cinc càpsules audiovisuals que es poden visionar al web memoriespandemia.cat

Conjuntura històrica

La pandèmia suposa un gran repte pels museus, ja que qüestiona la mateixa existència de la institució com a servei de la societat obert al públic. El projecte ‘Memòries d’una pandèmia’ sorgeix d’aquesta conjuntura històrica amb la voluntat de materialitzar les vivències de la societat en un moment especialment crític, preservant la memòria testimonial i creant així un espai de resiliència.

El projecte s’ha impulsat des de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya que durant el confinament domiciliari van posar en marxa una campanya de recol·lecció de donacions físiques i virtuals vinculades al moment històric que s’estava vivint. La crida s’allarga fins a l’abril del 2021, i en aquest temps es recull un total de 368 aportacions.

La mirada antropològica

Per tal de conferir singularitat al projecte, s’incorpora a l’equip la doctora en Antropologia i Comunicació Laia Ventura, que després d’un intens buidatge i inventariat de les aportacions, estableix cinc línies temàtiques que generen un relat transversal que cohesiona els ítems cedits: 1. Temps de pandèmia; 2. Paisatges de la pandèmia; 3. La ciutadania i el teixit comunitari; 4. Els sectors econòmics i professionals; 5. Les cures i col·lectius socials.

Cinc relats de pandèmia

Amb els materials classificats i segmentats la productora audiovisual La Kaseta Ideas Factory, s’ocupa de produir les píndoles audiovisuals a partir de les imatges, vídeos i documents als quals se sumen unes entrevistes en profunditat a alguns dels donants de la campanya que generen una narració complementària als elements rebuts.

Els cinc capítols relaten experiències i recullen testimonis viscuts sobretot a la primera fase de la pandèmia, des del confinament total, passant per la desescalada i fins a l’anomenada “nova normalitat”. Les vivències, contades des de la perspectiva ciutadana, tracten les conseqüències i desigualtats socials, econòmiques i humanes derivades de la crisi sanitària.

Museus participants

En el projecte hi participen un total de 14 museus repartits pel territori: 

Museu d’Història de la Immigració de Catalunya

Museu Comarcal de Cervera

VINSEUM: Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Museu de l’Hospitalet

Museu de la Mediterrània

Museu de la Vida Rural

Museu de Mataró

Museu Torre Balldovina

Museu d’Història de Girona

Museu d’Història de Catalunya

Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Museu Etnològic del Montseny, la Gabella

Museu d’Història de Cambrils

Museu de la Pesca de Palamós

 

Sobre la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya

 

La Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya (XMHCat), creada a finals de 2010, està formada per equipaments museístics i monumentals d’arreu del país que comparteixen un interès museogràfic, científic o territorial per la història, i té per objectiu, entre d’altres, generar una narració coherent i global de la història de Catalunya i establir sinergies que permetin coordinar polítiques de difusió, conservació i dinamització cultural del patrimoni històric.

 

Sobre la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya

 

La Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya (XMEC) va ser creada el 2008 per tal d’articular i coordinar les polítiques de difusió, conservació i dinamització de la riquesa i diversitat del patrimoni etnològic del nostre país. La Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya és l’organisme encarregat d’impulsar la XMEC, formada actualment per 13 museus repartits arreu del territori. 

El projecte es materialitza en cinc càpsules audiovisuals recollides a la pàgina web www.memoriespandemia.cat