La memòria d'un país. La història de Catalunya animada

El Museu d’Història de Catalunya presenta «La memòria d’un país. La història de Catalunya animada», un projecte audiovisual per apropar la història de Catalunya al públic juvenil

  • La iniciativa explica la història de Catalunya en vuit infografies animades i vuit càpsules per a xarxes socials protagonitzades per joves influencers catalans.
  • Cada mes es publicarà un nou capítol en línia i una càpsula presentada per Sir Joan i Leopolda Olda en un espai representatiu del patrimoni català.

El Museu d'Història de Catalunya presenta «La memòria d'un país – La història de Catalunya animada», un innovador projecte audiovisual en línia per explicar a les noves generacions la història de Catalunya, des dels orígens fins a l'actualitat, a través de vuit infografies animades. La iniciativa, adreçada a un públic juvenil, és una interessant proposta educativa per apropar la història als joves explicant-la des d'un punt de vista diferent, fresc i actual. Per això, compta amb la col·laboració de dos joves influencers catalans de gran popularitat, Joan Grivé –@sir.joan– i Clara Moraleda –@leopoldaolda–, que mostraran als seus seguidors alguns dels espais més emblemàtics del patrimoni català.

«La memòria d’un país» es compon de vuit infografies animades que corresponen als diversos capítols de la història de Catalunya i que reprodueixen els vuit àmbits que conformen l’exposició permanent del Museu d’Història de Catalunya:

  1. Les arrels. De la Prehistòria al segle VIII
  2. El naixement d'una nació. Del segle VIII al segle XIII
  3. La mar nostra. Del segle XIII al segle XVI
  4. A la perifèria de l'imperi. Del segle XVI al segle XVIII
  5. Vapor i nació. Segles XVIII i XIX
  6. Els anys elèctrics. Del 1900 al 1939
  7. Desfeta i represa. Del 1940 al 1980
  8. La Catalunya contemporània. Des de la Transició fins als nostres dies

Cada mes, el Museu presentarà un d’aquests capítols al portal memoriadunpais.mhcat.cat. Acompanyaran les infografies animades els influencers Sir Joan i Leopolda Olda, que recorreran els principals monuments del patrimoni català per descobrir-ne tots els secrets en un conjunt de càpsules per a xarxes socials elaborades a partir dels fets, els indrets i els personatges històrics més rellevants de cada episodi.

Ja estan disponibles la primera infografia, «Les arrels», i la primera càpsula protagonitzada per Sir Joan a la Vil·la romana dels Munts, una de les residències aristocràtiques més ben conservades de la Tàrraco romana, gestionada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Les següents infografies es publicaran mensualment al portal memoriadunpais.mhcat.cat entre els mesos de gener i juliol.

25 anys del Museu d’Història de Catalunya

El projecte «La memòria d’un país» té la finalitat d’apropar la història al públic juvenil i fomentar el seu interès pels fets, episodis i personatges que han marcat la trajectòria de la nació catalana i que han contribuït a definir la seva memòria. Així mateix, vol contextualitzar cada etapa de la història del país recorrent el llegat patrimonial que ha deixat arreu del territori català de la mà de joves influents a les xarxes socials, molt presents actualment en el dia a dia dels adolescents catalans. La iniciativa s’emmarca en els actes de commemoració del 25è aniversari de la creació del Museu d’Història de Catalunya, que s’estan preparant de cara a principis del 2021.