«Construïm una ciutat medieval», aprenent història mitjançant la robòtica

Entre el 18 i el 30 de juny, a la segona planta del Museu, tenim exposada una maqueta interactiva d’una ciutat medieval, dissenyada en el marc d’un projecte interdisciplinari desenvolupat pel Club Learnick i els alumnes de 4t, 5è i 6è de Primària de l’Escola Jacint Verdaguer de Pallejà.

L’objectiu del projecte era estudiar com era la vida a l’època medieval i dissenyar i imprimir en tres dimensions la simulació d’una ciutat de l’època. Per incrementar l’interès dels estudiants, s’ha utilitzat la robòtica i una gran varietat d’eines digitals. Així, els nens i nenes han pogut veure diferents rèpliques de ciutats medievals en 3 dimensions, han superat reptes per equips en què posaven a prova els coneixements que tenen sobre aquesta època i s’han posat en la pell dels membres dels diferents estrats socials.

Els edificis han estat desenvolupats per petits grups de nens que han fet un procés de recerca i investigació previs. Utilitzant eines educatives de disseny en 3 dimensions, han desenvolupat els edificis des de zero. Posteriorment, aquests dissenys han estat impresos amb impressores 3D del Club Learnick utilitzant un conglomerat de plàstic i fibres de fusta.

Per tal d’apropar els coneixements adquirits durant el projecte a tothom que veiés la ciutat, els estudiants han utilitzat una eina per fer circuits elèctrics de forma senzilla per desenvolupar un comandament. Posteriorment, han connectat aquest comandament a un ordinador amb explicacions sobre els diferents edificis de la ciutat.

Construïm una ciutat medieval s’integra al projecte de l’àrea d’Acció Cultural i Educativa del Museu d’Història de Catalunya que té com a objectiu fomentar l’interès en la recerca en ciències socials entre l’alumnat de primària.

Detall del comandament interactiu construït pels alumnes