Actes del centenari de l'Escola del Mar

L’Escola del Mar va néixer a la Barceloneta, al final del carrer de l’Almirall Aixada, i va trencar motlles. Per primer cop es va travessar “la paret de l’aula” i els els nens van sortir de classe. Anaven cada dia a la platja, feien classe a la sorra i es banyaven al mar. A banda dels beneficis pedagògics, tenir allà mateix l’aigua era bo per a la salut dels infants vulnerables, en un moment en que la tuberculosi feia estralls.

A principis del segle XX, l’Ajuntament s’havia proposat impulsar centres educatius a l’aire lliure, i és així com va sorgir l’Escola del Bosc, inaugurada el 1914 a Montjuïc i amb la pedagoga Rosa Sensat al capdavant.

Renovació pedagògica

L’agost de 1921 es feia oficial la inauguració de l’Escola del Mar, un edifici de fusta situat a la platja dels Pescadors de la Barceloneta i amb el servei de banys de mar. Però l’activitat docent va començar el 26 de gener de 1922.

L’Escola del Mar era una centre renovador i modern que potenciava l’ensenyament a l’aire lliure i que fomentava l’observació, l’art i els valors. El pedagog Pere Vergés en va ser el primer director. Fou molt valorada per pedagogs tant del país com de l’estranger que la visitaren sovint, com ara el matemàtic Albert Einstein, que la va visitar durant la seva estada a Barcelona el febrer de 1923.

La destrucció

El El 7 de gener del 1938  l’aviació feixista va bombardejar l’escola provocant un gran incendi, ja que estava feta de fusta. La nova Escola del Mar es va traslladar a un pavelló de l’exposició del 1929 a Montjuïc. L’any 1948 es va inaugurar el nou edifici del carrer de Gènova, al Guinardó, que ha mantingut la línia pedagògica de la mítica Escola del Mar.

Celebració del centenari

Durant tot l'any es celebraran diversos actes del centenari de l’Escola del Mar a diferents ubicacions de la ciutat. El Museu d'Història de Catalunya col·labora en l'organització de dues taules rodones.

Títol: La renovació pedagògica a la ciutat de Barcelona

Joan Soler i Mata (Universitat de Vic i Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana)

Marina Subirats i Martori (Sociòloga i ex-regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona)

Modera: Jordi Garcia i Farrero (UB-GREPPS)

Lloc: Escola del Mar

Data: 6 d'abril 

Hora: a les 18:00 h 

Lloc: Escola del Mar. Carrer Girona, 12

Títol: Aquell edifici bell de la Barceloneta...

Laia Arañó i Vega (Fundació Carles Pi i Sunyer)

Marc Cuixart i Goday (Arquitecte-Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana)

Modera: Daniel Solé i Lladós (Museu d'Història de Catalunya)

Data: 19 d'abril

Hora: a les 18:00 h 

Lloc: Auditori. Museu d’Història de Catalunya, Plaça de Pau Vila, 3, (Palau de Mar)