Campanya de participació ciutadana i recollida d’objectes

Memòries d’una pandèmia

Memòries d’una pandèmia

Iniciem una campanya de recollida de documents, imatges, vídeos i objectes materials per testimoniar el pas la COVID-19 pel nostre país. El material donat permetrà interpretar l’impacte de la pandèmia a Catalunya des del punt de vista sanitari, social, econòmic i cultural i esdevindrà el patrimoni que les properes generacions podran vincular amb el període històric que estem vivint.

És una iniciativa del Museu d’Història de Catalunya, dels museus membres de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya.

Tothom pot participar en la campanya, des de persones individuals i anònimes a representants de col·lectius ciutadans o autoritats públiques; empreses, institucions públiques i privades; o ONGs i associacions educatives, esportives, mediambientals o del treball, per exemple.

Es poden enviar fotografies, vídeos, missatges de veu, documents o objectes dels temes més diversos perquè, com més ampli sigui el fons que es generi, millor es podrà explicar una realitat tan polièdrica com és la de la pandèmia. Alguns exemples de coses per enregistrar o donar són cartells de tancat per COVID19, dibuixos o altres materials elaborats individualment o col·lectiva per fer front a la pandèmia, objectes domèstics que reflecteixen la vida sota mesures de quarantena i distanciament social, EPIs (guants, màscares, bates i altre material sanitari...), nous productes creats per empreses o la indústria, obres d’art a l’espai públic, o ítems que representen projectes i iniciatives comunitàries.

Una vegada finalitzada la campanya, es posarà en comú el material donat als diferents museus per fer-ne una lectura transversal i desenvolupar un projecte comú de divulgació.

Com puc participar?

Si tens material que creus que pot ser d’interès envia’ns un correu electrònic a l’adreça museugrafia1.mhc@gencat.cat.

Cal que en el missatge indiquis:

  • Nom i cognoms de la persona que vol fer la donació
  • Fotografia de l’objecte o arxiu digital que es vol cedir. Si es tracta d’un objecte material, ens posarem en contacte amb tu per indicar-te com fer l’entrega un cop s’obrin els museus. I si es tracta d’un arxiu digital el pots adjuntar directament al correu. Si pesa més de 15 mb, hauràs d'utilitzar un servei d'allotjament de fitxers per enviar-nos-els. En aquest cas, et recomanem que utilitzis Wetransfer. Si tens dubtes per en fer servir aquesta eina, t’ho posem fàcil amb aquest vídeo explicatiu: 'Com puc enviar un arxiu per WeTransfer?'
  • Breu descripció de context o informació rellevant sobre l’objecte o allò que descriu la fotografia, vídeo o missatge de veu.

Els participants en el projecte “Memòries de pandèmia” autoritzen el Museu d’Història de Catalunya a exhibir, publicar, difondre o reproduir les imatges, els àudios i els textos que ens facilitin, sense que comporti cap tipus de compensació.

Gràcies

El teu material pot ser molt útil per tal que les generacions futures coneguin la realitat viscuda en aquests moments.