Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya

Museu de Sant Cugat

Museu de Sant Cugat

ELS MUSEUS DE SANT CUGAT

Els Museus de Sant Cugat van néixer el 2003 amb la missió de promoure la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni de Sant Cugat del Vallès. Volen potenciar el paper del patrimoni, la història i la cultura com a eina de gaudi personal i de transformació social, al servei de la ciutadania en múltiples facetes: educació, lleure i turisme, inclusió social, drets fonamentals. Compten amb dos seus principals: el Museu del Monestir i el Celler Modernista.

  • El Museu del Monestir exerceix com a centre de coneixement i de difusió cultural de l’antic monestir de Sant Cugat, un poderós centre benedictí amb mil anys de vida monàstica. El museu es situa al claustre, l’espai més destacat del conjunt per la imponent escultura romànica dels seus capitells i l’autoretrat de l’escultor Arnau Cadell, autor d’una gran part del conjunt. Acull l’exposició permanent “Oració, treball i poder”, que explica la història i l’arquitectura del monestir, i ofereix un ampli ventall de propostes culturals i activitats. És també la seu central on s’hi ubiquen les oficines.
  • El Celler Modernista és un impressionant edifici de 1921 projectat per Cèsar Martinell per al Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir. Martinell, arquitecte especialista en arquitectura agrària, uneix a la seva obra el modernisme gaudinià i el racionalisme noucentista amb els coneixements enològics més avançats del moment. El celler cooperatiu representà el mitjà de vida per a diverses generacions de la pagesia de Sant Cugat. Ara acull una exposició que explica la història de la cooperativa, l’elaboració del vi al celler, i la seva arquitectura.

Més informació a: https://museu.santcugat.cat/