Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya

Museu Dera Val d’Aran

Museu Dera Val d’Aran

Situat a la Tor deth Generau Martinhon, una casa senyorial de Vielha del segle XVII, l’exposició permanent del Museu dera Val d’Aran se serveix d’una extensa recopilació d’objectes arqueològics, artístics i etnogràfics per relatar l’evolució històrica que ens porta a la Val d’Aran d’avui.

Per tal de fer comprensible aquest important patrimoni, el museu no solament exposa objectes, sinó que els explica de manera activa, amb l’ajuda del visitant, que esdevé alhora actor i espectador. D’aquesta manera, ofereix tres nivells de lectura: l’exposició simple a través de la imatge; un segon nivell, amb textos i documents audiovisuals i sonors; i un major aprofundiment amb l’ajuda de la guia de l’exposició, catàlegs i altres materials. L’aranès té un paper predominant, però actualment tots els textos es troben traduïts al català i al castellà.

El museu fa un recorregut per la història de la Val d’Aran des de l’Edat de Pedra fins als inicis de l’època actual, dividida en diferents àmbits: el bressol de la Garona, la Conquesta de la muntanya i els primers testimonis de la presència humana a l’Aran; la romanització; les fortificacions i la defensa de la frontera a causa de la seva situació geoestratègica; l’evolució de la pagesia i la ramaderia a l’època industrial del temps de les mines i les centrals hidroelèctriques i el camí cap a l’època actual, tot fent parada en les tradicions festives i culturals dels pobles aranesos.

.