Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya

Museu de la Pesca de Palamós

Museu de la Pesca de Palamós

Ubicat al port de Palamós, és un museu inaugurat el 2002, dedicat al coneixement i la difusió de la pesca i el patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava. Pretén ajudar a descobrir al visitant un món apassionant i fràgil, un patrimoni natural, social i cultural procedent de la pesca i els seus protagonistes més directes. L'exposició permanent es divideix en àmbits on s'explica la història, l'actualitat i el futur de la pesca de la Costa Brava en clau de sostenibilitat.

Entre els seus objectius es troba garantir la conservació, la protecció i la salvaguarda de les col·leccions que integren el fons del Museu i del patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava, impulsar la recerca sobre el fet marítim i pesquer i plantejar un discurs expositiu que contribueixi a la sensibilització cap a la sostenibilitat. Vol donar les claus d'interpretació de la realitat, econòmica, social i cultural del sector marítim, passat, present i futur, plantejant els problemes i els reptes que el sector pesquer ha d'afrontar.

Les premisses del Museu de la Pesca plategen que l’equipament cultural desbordi l’àmbit expositiu i generi àmbits d'educació, de divulgació, d'investigació, de documentació, de salvaguarda i conservació, de vinculació amb el propi sector i en definitiva de dinamització cultural de la seva comunitat. Alhora, vol servir de plataforma per treballar altres temes relacionats amb la mar, tot establint una col·laboració estreta amb les institucions més rellevants de I ‘àmbit de la cultura i I ‘educació per aconseguir millor els seus objectius, entre elles la Universitat de Girona. En tot moment vol vincular-se a la realitat del propi sector de la regió, amb el qual comparteix interessos, inquietuds i espai físic, ja que s'ubica enmig del moll pesquer.

En aquest sentit, el Museu mostra la relació bàsica entre l'ésser humà i la mar de manera oberta, participativa i interpretativa, de forma que els visitant se sentin còmplices d'una història que gira entorn del peix i la pesca, i surtin del museu amb una mirada nova d'aquesta activitat econòmica. En definitiva, vol ser un lloc de diàleg entre la gent de mar i la resta de la societat, de rescat d'una tradició mil·lenària entre les comunitats i la mar i pretén la descoberta d'un món apassionat i fràgil.

Més informació a http://www.museudelapesca.org/