Cardona (1705-1714). La resistència a l'interior

Rafael Dalmau, editor, i el Museu d'Història de Catalunya editen el llibre Cardona (1705-1714). La resistència a l'interior, d’en Francesc Serra. El llibre, que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cardona, és un homenatge al paper de Cardona durant la Guerra de Successió i a la resistència de la Catalunya central, que va lluitar fins al darrer moment a favor de la defensa de les constitucions i les institucions catalanes.

A Cardona (1705-1714), Francesc Serra tracta amb rigor i voluntat divulgativa els fets històrics que van tenir lloc a la Catalunya central durant la Guerra de Successió, especialment els dels anys 1711-1714, quan aquest territori era front de guerra. L’anàlisi de fonts primàries diverses i bibliografia de l’època, amb una important recerca en arxius parroquials i institucionals, ha permès documentar el dia a dia del conflicte a bona part del país.

El castell de Cardona va sobreviure a diversos setges borbònics i el seu governador, Manuel Desvalls i de Vergós, juntament amb el seu germà Antoni, marquès del Poal van liderar la resistència a l’interior de Catalunya. Francesc Serra reconstrueix molt detalladament aquesta resistència de l'interior de Catalunya durant els darrers mesos de la guerra. Concretament, reconstrueix els principals fets i escenaris bèl·lics viscuts a la Catalunya central des del gener fins al setembre de 1714. Així mateix, dóna a conèixer el funcionament de la fortificació: sistema d’aprovisionament, gestió econòmica, obres, guarnicions... La fortalesa va capitular el 18 de setembre de 1714, sense haver estat mai vençuda, una setmana més tard de la caiguda de Barcelona.

Fitxa tècnica 

  • Autor/s: Francesc Serra
  • ISBN: 978-84-232-0785-5
  • Col·lecció: Bofarull 20
  • Preu: 20,00 €
  • Pàgines: 368
  • Mides:13,5 x 19,5 cm