Per bruixa i metzinera

El món de les bruixes (segons els seus perseguidors)

Els manuals dels perseguidors i els processos seguits arreu d’Europa mostren una gran coincidència. La iniciació en la secta es realitza en presència del dimoni i implica abjurar de la religió cristiana i jurar fidelitat a aquest. Les bruixes i bruixots es reuneixen al sàbat o akelarre, anomenat “aplec” en els textos catalans. Hi arriben volant a cavall dels seus dimoniets, que prenen forma de boc. Un cop aplegades, arriba el dimoni, que pren la forma d’un gran boc. Els participants a l’aplec li fan un acte d’actament. Després, ballen i mengen. Tot seguit es produeix un acte d’adoració al dimoni i una gran orgia, en què aquest copula amb tots els assistents. Acte seguit, les bruixes s’unten amb uns ungüents i emprenen el vol, amb la intenció de realitzar malvestats. Provoquen calamarsades que destrueixen les collites i maten persones i animals. En acabar aquests fets, les bruixes retornen a casa, sempre volant, a cavall dels seus dimoniets.

Les primeres representacions

Galeria fotogràfica

El sabbat de les bruixes

El sabbat de les bruixes
El Sabbat. Gravat dins l’obra Tableau de l'Inconstance des Mauvais Anges et Demons, ed. 1613.

Bibliothèque du Patrimoni. Toulouse.
© foto: Bibliothèque du Patrimoni. Toulouse.

A

Satanàs és en un tron daurat, en forma de buc predicant, amb cinc banyes, la cinquena de les quals està encesa per encendre totes les espelmes i els focs del sàbat.

B

La reina del sàbat coronada a la destra i una de menys favorita a la sinistra.

C

Als peus del tron, hi ha una bruixa que li presenta un nen que ha seduït.

D

Heus ací les convidades a l’assemblea, cada una amb el seu dimoni al costat. I en aquest banquet no se serveixen altres viandes que carronyes, carn de penjats, cors d’infants no batejats i altres animals immunds, tot plegat fora del comerç i l’ús dels cristians, insípid i sense sal.

E

En aquest banquet no s’admeten aquests espectadors, que són moltes bruixes pobres abandonades als racons i que no gosen acostar-se a les grans cerimònies.

F

Després de l’àpat toca ballar: ja que, després d’haver-se afartat d’aquestes menges fugisseres, il·lusòries, pernicioses i abominables, cada dimoni agafa la bruixa que té al costat de la taula sota aquest arbre maleït; el primer té la cara girada cap al rotlle de la dansa i el segon mirant cap enfora, i tots els altres així successivament, tots ells ballen, piquen de peus i s’esvaloten, amb els moviments més indecents i bruts de què són capaços.

G

Són els que toquen els instruments i fan sonar la música amb el cant i l’harmonia de la qual dansen i salten

H

A sota es veu un grup de dones i noies que dansen totes amb la cara girada cap enfora del rotlle de la dansa

I

Heus ací la caldera sobre el foc per fer-hi tota mena de verins, ja sigui per matar els homes o tirar-los maleficis, ja sigui per aniquilar el bestiar; l’una té les serps i els gripaus a la mà, l’altra els talla el cap, els escorxa i els llença a la caldera.

K

Durant aquesta reunió moltes bruixes arriben al sàbat sobre bastons i escombres, d’altres sobre bocs, acompanyades de nens que han raptat i subornat i que vénen a oferir a Satanàs. D’altres, marxant del sàbat i transportades en l’aire, van cap al mar o més enllà per provocar oratges i tempestes.

L

Aquests són els grans Senyors i les Dames, i altra gent rica i poderosa, que tracten els grans assumptes del sàbat, on apareixen tapats, i les dones amb màscares, per estar sempre a cobert i que no se’ls pugui conèixer.

M

Prop d’aquest rierol hi ha els nens petits, que, amb vares i vergues blanques, lluny de les cerimònies, guarden els ramats de gripaus d’aquelles que els porten habitualment al sàbat.