La Casa-escuela Pueblo de Cuba

La evacuació dels nens en temps de guerra

L’octubre de 1936, Madrid ja estava en perill i es va imposar la necessitat de protegir tant als seus habitants com a les persones que,  fugint del conflicte, es van refugiar a la capital de la República. Per aquest motiu el govern crea un Comité de Refugiats  que tenia la missió evacuar a la població civil, nens, dones i vells. L'evacuació dels nens es va fer en un primer moment de forma desordenada i per iniciativa d’institucions com l’Auxili Vermell Internacionals, la Diputació, l’Ajuntament i el Ministeri de Sanitat a través de la Dirección de Asistencia Social que finalment va ser la encarregada dels refugiats i de l’evacuació. L’evacuació de les zones de guerra va resultar extremadament dolorosa i incòmode. S’aprofitava qualsevol mitja de transport per allunyar als infants dels horrors de la guerra. Hi ha molts testimonis que recolzen aquest fet, camions que s’aprofitaven, llargues caminades a peu...

Les altres destinacions

A banda de les Colònies infantils, durant la Guerra Civil es van dur a terme altres iniciatives per evacuar els nens espanyols dels escenaris del conflicte. Entre aquestes, cal destacar l’evacuació de nombrosos grups de nens a altres països, principalment la Unió Soviètica, Anglaterra, Bèlgica i Mèxic. Aquestes operacions es duien a terme amb pocs mitjans, normalment sota l’aixopluc d’organitzacions internacions d’ajuda i socors, com la Creu Roja, així com la iniciativa privada d’algunes personalitats dels països d’acollida.

A mode d'exemple, podem destacar l'evacuació dels nens bascos a Anglaterra, realitzada pel Comité Espanyol d'Ajuda Mèdica (SMAC) i promoguda per Katherine Stewart-Murrau, duquesa d'Atholl. En aquesta operació, 4.000 nens i nenes d’entre 5 i 16 anys que fugien del terror de la Guerra Civil foren evacuats de la localitat basca de Santurtzi amb rumb a Southampton, a bord del vapor Habana. Anaven acompanyats de 120 dones per a serveis auxiliars, 95 mestres, 15 capellans, 2 metges i 8 infermeres. Per poder dur a terme aquestes evacuacions, el govern britànic posava dues condicions: que únicament fossin evacuats nens i nenes, dones, persones invàlides o malaltes i homes en edat no militar, i que no es tingués en compte cap preferència ideològica per a l’evacuació. Va ser el contingent de persones refugiades més nombrós que va rebre mai el Regne Unit i és considerat un dels èxodes infantils més grans de la història.

Els nens bascos evacuats a Anglaterra durant la Guerra Civil