La Casa-escuela Pueblo de Cuba

Els infants i la Guerra Civil. Testimonis audiovisuals

La Guerra Civil va colpejar amb contundència la població civil: fam, la mort d’amics i familiars, la por als bombardejos...a tot això se  li va sumar el desplaçament d’incomptables famílies que fugien del conflicte. Els testimonis que ens han arribat d’aquells anys ens parlen d’uns anys convulsos, del total desconeixement del què fer o d'on anar, de la por diària. En definitiva, de «ferides emocionals» que en molts casos no van ser tancades. A continuació trobareu tres testimonis que us narraran algunes de les seves vivències durant la Guerra Civil i l’exili. Us presentem unes petites biografies per contextualitzar els relats.

Roser Rosés va néixer a Barcelona l’any 1926. A finals del 1938, i gràcies a la intervenció d’un oncle seu, va ser evacuada a la Unió Soviètica, juntament amb un grup nombrós d’espanyols, amb la qual cosa va passar a formar part del que serien anomenats els «nens de Rússia». Inicià així un exili que la va portar a viure en diversos punts de la geografia soviètica entre el 1939 i el 1946, com també pels Estats Units d’Amèrica i Mèxic, país des d’on retornà a Espanya l’any 1947 per reunir-se de nou amb la seva família.

Josefina Piquet va néixer a Barcelona l’any 1934, en el si d’una família compromesa amb l’obrerisme i el sindicalisme barceloní. En esclatar la guerra, el seu pare s’allistà voluntari a la columna Durruti, i no el tornà a veure fins uns mesos abans de la fi del conflicte, quan era a punt d’enfilar cap a l’exili a França, d’on no tornaria fins l’any 1949.

Pere Rosés va néixer a Barcelona l’any 1924. Gràcies al fet que el seu pare era mestre d’obres, va gaudir d’una infància feliç fins a l’esclat de la Guerra Civil. A partir de llavors, l’empresa del seu pare fou col·lectivitzada, i ell passà a treballar per a l’Ajuntament de Barcelona fins al final del conflicte, moment en el qual part de la seva família va marxar a l’exili a la Unió Soviètica, fet que provocà una ruptura familiar que no s’arranjaria fins ben entrada la postguerra. Per la seva banda, un cop acabada la Guerra Civil, Pere Rosés prosseguí els estudis d’aparellador, feina que va dur a terme fins que es va jubilar.

Testimonis audiovisuals de la la Guerra Civil

Els nostres testimonis