Guillén. Màgia a l’espai escènic

Dibuixant satíric

Als vint anys entra a col·laborar al Tele/eXpres, on el seu director, Manuel Ibáñez Escofet, li permet fer un «còmic d’actualitat». Així, Guillén inicia una carrera com a periodista gràfic en què el dibuix substitueix la fotografia i la paraula. Aborda l’actualitat nacional i internacional en un moment de descomposició del franquisme i enmig d’una batalla per la llibertat d’expressió. Amb sentit de l’humor, ridiculitza les figures del règim i es converteix en un il·lustrador polític imprescindible. Recull la tradició del dibuix satíric del xix, afegeix una visió esperpèntica al seu treball i separa la crítica del pur acudit. Els seus dibuixos són un retrat històric de la ruptura amb el franquisme, de l’arribada de la democràcia a Espanya, de les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol i de la política en clau catalana i barcelonina. Destaquen les portades i contraportades de la revista satírica Por favor, les col·laboracions a les revistes La calle, Muchas graciasEl Món, i a diaris com el Diari de Barcelona, El Periódico, La Vanguardia i Catalunya Plural. El dibuix satíric de Guillén és una crònica gràfica des de la Transició democràtica fins avui dia.

«Microclip»

L’any 1983 neix TV3 i, un any més tard, el 1984,Salvador Alsius incorpora el «Microclip» de Guillén al telenotícies del migdia. Guillén fa dos «dibuixos animats» a la setmana, fins a l’any 1988. Després, continua un temps a TVE amb els seus «Microclips». És un treball artesanal que li comporta més de vint hores de feina. Es tracta d’una experiència pionera de dibuix animat electrònic amb voluntat d’innovació, un ús gràfic de la informàtica en els telenotícies de TV3, que esdevé tota una primícia a Europa.

«Per combatre el règim, el millor era utilitzar les seves armes: la iconografia de postguerra que ens havien obligat a mamar d’una manera inconscient, des dels feixistes de Roberto Alcázar y Pedrín al Guerrero del Antifaz, passant per les col·leccions de Florita y Azuzena.» 

Galeria d'imatges