Epidèmies i pandèmies en la història d’Europa

Segle XX (1900-1950)

La primera meitat del segle XX va estar marcada per una forta mortalitat causada per dues guerres d’àmbit mundial i una letal pandèmia de grip. Entre els anys 1914 i 1918, la Gran Guerra o Primera Guerra Mundial va causar 19 milions de morts i desapareguts. Coincidint amb el darrer any de l’enfrontament, es va estendre per tot el món una terrible pandèmia de grip que, en poc més de tres anys, va causar la mort d’entre 50 i 100 milions de persones. Malgrat el seu nom —grip espanyola—, sembla que l’origen de la malaltia es trobaria en els campaments militars dels Estats Units, des d’on es va estendre primer per Europa i, un cop acabada la confrontació, per tot el món. Tot i això, es van prendre mesures extremes pel que fa a la mobilitat i les actuacions per controlar la pandèmia.

Després de la fi de la guerra, el 1918, i de tenir controlada la pandèmia de grip, el desembre del 1920, es va iniciar un període de recuperació econòmica i demogràfica a escala mundial, cosa que va fer que s’incrementés la població i passés de 1.650 milions d’habitants l’any 1900 a 2.520 milions l’any 1950. Això compensava amb escreix els 189 milions de morts que, segons s’ha calculat, hi va haver entre les dues guerres mundials i la pandèmia de grip.

A aquesta espectacular recuperació demogràfica s’hi han d’afegir els avenços tècnics, científics, mèdics i farmacèutics, amb els quals va ser possible augmentar la mitjana de l’esperança de vida de la població, de 31 anys el 1900 a 48 anys el 1950.

 

«Ahir van arribar uns nou-cents obrers espanyols que treballaven [a la verema] a França. Tots ells, malgrat que portaven la patent de sanitat neta, van ser inspeccionats detingudament a la seva arribada pels funcionaris del servei sanitari… Avui s’espera un altre tren especial amb obrers espanyols procedents de França.»

La Vanguardia, 9 d’octubre de 1918