La democràcia amenaçada i la resposta de CCOO de Catalunya

CCOO va reclamar el “sí” a la Constitució el 6 de desembre del 1978. El seu compromís amb l’autogovern de Catalunya el va portar a participar de ple en la manifestació per l’Estatut, el 22 d’abril del 1979. Així mateix, el sindicat va tenir un paper actiu en les successives manifestacions públiques contra els greus atemptats terroristes que van marcar el clima d’aquells anys.

Comissions Obreres de Catalunya va reaccionar quan la jove democràcia espanyola es va veure amenaçada per un intent de cop d’estat, el 23 de febrer del 1981. Al cinturó industrial i a les grans fàbriques de Barcelona, al complex petroquímic de Tarragona i a Lleida es van produir aturades de diversa durada en resposta a la crida de vaga general feta pel sindicat. No és certa l’afirmació que la societat va romandre completament estèril davant l’intent colpista.

Amb l’aprovació de la Llei orgànica de llibertat sindical, l’agost del 1985, que desenvolupava un dret fonamental recollit en la Constitució espanyola (article 28.1), es pot dir que va finalitzar la particular “transició sindical” al país.