El Rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d’un mite nacional

Del 20 de juny al 15 de setembre del 2024

Amb el Rector de Vallfogona passa una cosa ben curiosa: tothom n’ha sentit a parlar, però poca gent sap exactament qui és. Nascut el 1579 amb el nom de Francesc Vicent Garcia, aquest religiós i home de lletres ben vinculat amb el poder polític i l’actualitat de la Catalunya del seu temps es va distingir com a poeta i la seva obra va contribuir decisivament a la profunda renovació que va significar el Barroc per a la literatura en català.

Considerat un clàssic durant més de dos-cents anys, a finals del segle xix els iniciadors de la Renaixença en van rebutjar el llegat però no van aconseguir esborrar-ne el record, que va perviure dins l’imaginari popular a través d’anècdotes i històries transmeses de generació en generació. Amb tot, al llarg del segle xx l’home, el poeta i el mite es van anar confonent en una realitat cada vegada mes boirosa.

L’exposició ens convida a descobrir la sorprenent trajectòria de qui va ser l’escriptor en català més important entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer, i un dels personatges més estimats de la nostra cultura popular. Un viatge per la realitat i la ficció, per la fama i l’oblit, que culmina en l’esclatant retorn de Garcia a l’actualitat, amb motiu de la commemoració del quart centenari de la seva mort, una efemèride que ha permès redescobrir el gran valor literari i patrimonial del seu llegat.

1. El món del Rector

2. La vida de Vicent Garcia

3. La poesia del Barroc

4. El poeta Garcia

5. Segles XVI i XVII. Origen i consolidació d’un mite

6. El segle XIX. Auge i declivi d’un poeta nacional

7. El segle XX. Un interludi amb clarobscurs