La Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya

Estudi Taller Carles Fontserè

Estudi Taller Carles Fontserè

L'estudi Taller Carles Fontserè, al municipi de Porqueres (Pla de l'Estany), guarda i mostra una part destacada del llegat d'un dels artistes més representatius del segle XX a Catalunya, Carles Fontserè i Carrió (Barcelona, 1916 - Porqueres, 2007).

Artista de dilatada trajectòria va conrear de forma notable diversos camps de les arts com la pintura, el dibuix, l'escriptura i l'escenografia i va destacar, de manera prominent, en els camps del cartellisme, la il·lustració i la fotografia.

La seva vida i obra van quedar marcades per l'esclat de la Guerra Civil Espanyola, moment en què s'inicia com a il·lustrador de cartells per al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Durant la guerra es va incorporar a les Brigades Internacionals a favor de la República. La desfeta republicana el portarà a l'exili a França on continuarà la seva carrera d'il·lustrador, dibuixant de còmics i escenògraf. Més tard residirà a Mèxic i a Nova York on desenvoluparà la seva faceta de fotògraf. Des de Nova York va treballar per Europa i el continent americà desenvolupant una intensa activitat professional. Va col·laborar amb Salvador Dalí o Mario Moreno "Cantinflas" i va dirigir diverses publicacions en els àmbits de la moda i la publicitat mentre continuava conreant la pintura i la il·lustració. En aquests anys comença una brillant carrera en el camp del fotoperiodisme publicant els seus treballs i reportatges en diverses capçaleres estatunidenques i espanyoles.

Finalment, l'any 1973, torna a Catalunya i fixa la seva residència a la finca de Can Tista i Montguix, al municipi de Porqueres, on organitza el seu taller i estudis artístics. L'any 1994, Carles Fontserè i la seva companya Terry Broch faran donació a la Generalitat de Catalunya de la seva obra amb la voluntat de preservar, conservar i difondre el seu llegat.

L'Estudi Taller Carles Fontserè és el resultat de la darrera etapa de la vida de Fontserè, un artista polièdric i únic de la seva generació. L'espai ofereix una mostra d'alguns dels quadres de l'artista, objectes personals, llibres i fotografies que permeten a qui el visita conèixer part de l'univers creatiu de Fontserè. La visita ofereix un recorregut per la vida i l'obra de l'artista amb la voluntat d'acostar al públic la figura d'un dels artistes clau de la segona meitat del segle XX.

Més informació a: http://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/estudi-taller-carles-fontsere

Àrea de Monuments i Jaciments
Tel. 933 162 740 | Ext. 14402
monuments.acdpc@gencat.cat
Carrer de la Portaferrissa, 1 (Palau Moja)
08002 – Barcelona