Festes de foc al Pirineu

Rituals i jocs amb foc

L’arribada de les falles al poble és tot un ritual que té variacions segons cada lloc. A molts indrets de la Ribagorça les falles es porten corrent, enespecial en el moment d’entrar i travessar el poble, fins que a la plaça les llencen per alimentar la foguera comunitària. També hi ha pobles on elsfallaires van fins al cementiri i amb la punta de la falla encesa fan un senyal de sutge al portal, un costum atàvic d’homenatge als avantpassats. Ad’altres llocs donen tres o set voltes a l’entorn de l’església o de la plaça, i també hi ha els que ronden per tot el nucli abans d’acabar llençant lafalla a la foguera, que amb l’increment de combustible esdevé impressionant. A Arties és el taro el que volta pels carrers i mentre el porten encès,arrossegat per mitjà de cordes, la gent el va saltant entre les flames.

A les poblacions de Les, Saünc i Andorra la Vella, fan voleiar les falles enceses, tot dibuixant cercles de foc que trenquen la negror de la nit. Elsfallaires, sense deixar de fer voleiar la falla, fan tot un espectacle de foc, assajant variacions i moviments. A Bagà, a la plaça porxada, els portadorsbranden les faies fent caure les brases a terra i juguen a intercanviar-se-les tot llençant-les pels aires. A tot arreu, en un moment o altre de la festa,és comú saltar per damunt de les fogueres quan l’alçada de les flames ho permet.

Els moments de joc amb el foc són el parèntesi entre la mística del descens amb la falla a coll i la revetlla que seguirà tota la nit, en la qual els fallairesja seran un més de la comunitat. Els jocs amb el foc són moments de catarsi col·lectiva, un foc que és compartit entre els que l’han portat de lamuntanya i la gent del poble que el rep. El foc és el nexe d’unió, la comunió identitària entre els veïns i els forasters que assisteixen a la festa.