Festes de foc al Pirineu

Els protagonistes de la festa

Els actors principals de les festes del foc als Pirineus són indiscutiblement els fallaires. Existeixen, però, uns papers destacats amb en rituals concretsde la festa o la seva preparació. En algunes poblacions es disposa de l’ajuntament per preparar brandons, com a Luchon, on l’alcalde, ambel capellà, és qui l’encén. A la major part de pobles són els mateixos veïns els qui s’ocupen de preparar les falles, el faro i l’haro. A Arties, l’alcaldeés qui apaga el taro davant de casa seva, fins on l’arrossega la gent.

Hi ha indrets on és el capellà el que encén l’haro com a Les, mentre que a Saünc i Boí és el fadrí major, el darrer casat del poble. El fadrí major deBoí també guia el descens de les falles enceses fins al poble. A Andorra la Vella, cada any s’escull el fallaire major, home o dona, que mena el seguicide fallaires. També escullen el fallaire menor, responsable dels menors de 16 anys. La participació d’associacions locals és indispensable a molts llocs,com els corbilhuèrs a Les, encarregats de les danses, o la Compagnie de Guides à Cheval, que homenatja el brandon amb els espetecs dels seus fuets.Les pubilles, les noies solteres, reben els fallaires a Isil i a la Pobla de Segur amb els obsequis rituals: un pomet de flors, coca i moscatell. Són lesamfitriones que reben els herois que han baixat el foc de la muntanya.

Finalment, cal fer esment dels fallaires més experimentats, reconeguts i acceptats pel grup, que, són essencials per a la preparació i el desenvolupamentde la festa. A San Juan de Plan, el qui assumeix el paper dirigent és el mayordomo o la mayordoma. En general a les festes catalanes aaquest personatge se l’anomena cap de colla.