Festes de foc al Pirineu

Els Pirineus: natura i gent amb caràcter

Els Pirineus són un trencaclosques de petites valls i grans cims, clivellat de multitud de poblets, propers geogràficament però allunyats per unaorografia difícil. La distància i la dificultat de les comunicacions entre si no ha impedit la interrelació i l’intercanvi de coneixements que els fanmembres d’una mateixa comunitat pirinenca. No només comparteixen costums i formes de vida, sinó que també tenen les mateixes tradicions,enriquides amb molts matisos i amb una gran varietat de solucions enginyoses aplicades a cada indret.

L’element aglutinador és el foc, que crema en un ritu festiu de sacrifici de la natura com a reafirmació de la comunitat. Els materials que s’utilitzensón extrets del bosc. Les falles, els haros i els brandons s’elaboren amb les tècniques més diverses perquè la combustió i la durada siguin les mésadients. Els veïns de cada població, gelosos de les seves tradicions, estan orgullosos de les particularitats de les seves falles i de la manera de celebrarla festa, però al mateix temps sotgen amb admiració les dels altres pobles.

La festa esdevé una manifestació cultural de cada comunitat, en perfecta harmonia amb la natura. Els rituals expressen els valors identitaris delspobles en la nit més màgica, el moment culminant del cicle solar. La festa és un cant en honor al Sol, un sol que, convertit en el foc de les falles,els haros i els brandons, il·lumina la nit del solstici fins que reneix amb el nou dia