A peu per «La Barceloneta obrera i cooperativa»

La ruta, d’un parell d’hores de durada, descobreix les antigues cooperatives de consum de la Barceloneta, com La Fraternitat o El Segle XX, creades per garantir l’accés als aliments amb les millors condicions de qualitat i preu, comprant a l’engròs i evitant intermediaris. Al mateix temps, el recorregut repassa alguns dels principals esdeveniments històrics del barri, com la vaga de metal·lúrgics de 1870, la revolta de les dones de 1918, l’esclat de la vaga dels lloguers de 1931, o els estralls dels bombardejos feixistes durant la guerra civil.

Descripció del recorregut

Ens trobarem a l'entrada del Museu d'Història de Catalunya, que acull l'exposició «Catalunya, terra cooperativa», on traçarem una panoràmica del moviment cooperatiu que es forjà des de mitjans del segle XIX en pobles i barris d'arreu. Les cooperatives, juntament amb altres espais de l'autoorganització popular com els sindicats, les mutualitats, les escoles i els ateneus, resolien col·lectivament necessitats i aspiracions comunes i obrien camins d'emancipació, mitjançant la solidaritat i el suport mutu. Tot seguit, recorrerem la Barceloneta cercant les petjades del cooperativisme obrer i altres lluites socials del barri, i ho farem tot retrobant els passos i les paraules d'un dels seus principals protagonistes, en Celestí Ventura, Tino. Des del seu ferm compromís amb la cooperativa La Fraternitat i la Federació de Cooperatives, fins als seus articles a Acció Cooperatista o a Solidaridad Obrera, passant per la seva passió pel teatre i la poesia, la trajectòria vital d'en Tino ens permet resseguir les pràctiques transformadores i els desitjos revolucionaris del seu temps. Unes pràctiques i uns desitjos d'ahir que ressonen amb força en el món d'avui.

Informació pràctica 

  • Dia: 26 de gener de 2019
  • Preu: 15€
  • Hora: 11:00h a 13:00h, unes 2 hores
  • Inscripcions i reserva: Per realitzar l'activitat, és necessari inscriure's prèviament al telèfon 93 225 47 00 o a l'adreça electrònica mhc.cultura@gencat.cat. Horari d’atenció telefònica per fer la reserva: de dilluns a divendres de 9.30 a 14h
  • Descarrega't aquí el mapa de la ruta