Arribada de la reina Elisabet Cristina a Mataró

El gravat presenta un episodi del conflicte de la Guerra de Successió a Catalunya. Concretament recull el moment de l’arribada de la reina Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel, esposa de Carles III, al port de Mataró, el dia 25 de juliol de 1708. A aquest esdeveniment va ser rebuda per les autoritats de la ciutat.

Després de 12 dies de navegació partint del port de Gènova, la reina Elisabet Cristina arribà al port de Mataró en un vaixell de la flota britànica comandada per l’almirall Leake. Venia acompanyada del seu majordom Josep Folch, comte de Cardona. L’estada de la reina i els seu seguici es perllongà fins al 30 de juliol.

L'arribada de la futura reina i emperadriu a la platja de Mataró es va convertir en un important acte de celebració i de devoció per a la causa austriacista i en un esdeveniment d'una transcendència especial que Mataró va saber aprofitar. Es va arribar a construir un pont/una passera a l'alçada del carrer Sant Antoni, des del mar fins a la platja, per evitar que la princesa i el seu seguici es mullessin, van guarnir tots els carrers amb arcs triomfals, columnes i altres arquitectures efímeres, es bastí un jardí arbrat a l'actual plaça de Santa Anna i fins i tot, es va arribar a construir una font que rajava vi, prop de la porta d'entrada a la ciutat. Elisabet Cristina s'allotjà a Mataró al palau de Jaume de Baró, actualment desaparegut.

El dia 1 d’agost de 1708 va tenir lloc l’arribada oficial de la reina a la ciutat de Barcelona. La comitiva entrà a la ciutat per la Porta de l’àngel i, passant per les Rambles, les Drassanes i el carrer Ample, arribà a l’església parroquial de Santa Maria del Mar, on tingué lloc la cerimònia de ratificació del matrimoni reial,  ja que la parella s’havia casat per poders el 23 d’abril de 1708 a Klosterneuburg (Àustria).

La residència dels reis fou el Palau Reial (avui inexistent), situat al Pla de Palau, davant de la Llotja de Mar. Amb motiu de l’arribada de la seva esposa, l’arxiduc féu arranjar i decorar el palau que havia estat molt malmès en el setge de 1706. El dia del casament reial, 1 d’agost de 1708, se serví un sopar nupcial al palau i en aquesta ocasió s’estrenà la primera òpera representada a la península Il più bel nome d’Antonio Caldara al mateix Palau Reial.

Teresa Rodon Borràs. Conservadora del Museu d’Història de Catalunya 
La reina es dirigeix al seu carruatge mentre les autoriats la saluden

La reina es dirigeix al seu carruatge mentre les autoriats la saluden