Projecció del documental 'Retalls dins la foscor. Recosint històries mai explicades'

‘Retalls dins la foscor. Recosint històries mai explicades’ és un documental dirigit per Fab Llanos i produït per Alba López Varas. El projecte neix el 2020 per iniciativa de la regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat de l’Ajuntament de Sitges, amb l’objectiu de reconstruir la història recent del municipi, col·locant les dones, invisibilitzades i excloses del relat oficial, al lloc que els pertany. Al llarg d’un any i mig, i amb les afectacions derivades de la pandèmia, s’han entrevistat 17 dones gràcies a les quals s’ha pogut teixir una nova història col·lectiva.

La Història està feta de bocins de vides anònimes. ‘Retalls dins la foscor. Recosint històries mai explicades’ recull les històries de vida de 15 dones. 15 relats personals i íntims que expliquen, alhora, el nostre passat més recent i el seu impacte en el present. La incorporació massiva de les dones al mercat laboral, la llarga postguerra franquista, les migracions internes, les dificultats per conciliar la vida familiar i laboral o l’empremta social d’una dictadura amb una idea molt clara i restringida del que havia de ser una dona, són algunes de les circumstàncies que van marcar la vida de les 15 protagonistes d’aquest documental, així com les de tota una generació.

Aquest projecte neix amb la voluntat de donar-les veu i de recosir, a través d’aquests fils, la història recent de Sitges –tan similar a la de molts altres pobles de Catalunya– incorporant una part imprescindible i sense la qual el relat sobre qui esdevé parcial: la de les dones. Dones que no havien marxat mai, que sempre havien estat allà, treballant, cuidant, inventant, pensant, criant, lluitant, avançant. Ja hi eren, però els seus testimonis i històries de vida es mantenien de portes endins, reduïts a la informalitat de l’àmbit domèstic.

Dades tècniques

Direcció: Fab Llanos

Producció: Alba López Varas

Idioma: Català

Durada: 75min

Any: 2022

Una iniciativa de l’Ajuntament de Sitges, Regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat.

Data: Dimecres 1 de juny

Hora: a les 18h 

Lloc: Auditori. Museu d’Història de Catalunya, Plaça de Pau Vila, 3, (Palau de Mar)

Informació addicional

Enllaç al clip del documental: https://www.youtube.com/watch?v=sMQWZdozapo&feature=youtu.be