Programació de l’any 2020

  • L’any 2020 suposarà el tret de sortida de la renovació de la 3a planta del Museu.
  • Guillén. Màgia a l’espai escènic serà la gran exposició de l’any i es podrà visitar a partir de l’octubre.
  • Completen el programa expositiu una mostra sobre la contribució professional de les dones a la ràdio catalana i una mostra que torna a reunir els mapes presentats a l’Exposició Cartogràfica Catalana l’any 1919. 

L’any 2020, el Museu d’Història de Catalunya iniciarà la renovació discursiva i museogràfica de la tercera planta del museu, corresponent als segles XVIII, XIX, XX i que arribarà fins als primers anys del segle XXI. Ja durant aquest any, l’equip del museu ha dut a terme una feina transversal per abordar el repte de renovar la narrativa que es presenta a les sales. L’objectiu és redactar un nou guió que se centri en la societat i en les formes de vida quotidianes. La nova narrativa serà més inclusiva, fent-hi presents les persones que han estat protagonistes invisibles de la història, com les dones o els grups ètnics, i que han contribuït de manera innegable a formar el caràcter i la identitat de la nostra societat. A finals d’any es podran veure materialitzats els primers canvis en l’àmbit que actualment cobreix el segle XVIII: ‘Vapor i nació’.

En aquesta mateixa línia, durant l’any 2020 es presentarà una nova audioguia per conèixer ‘La història de Catalunya des de la mirada de les dones’ tot visitant l’exposició permanent del museu. L’audioguia, que es podrà consultar des del propi smartphone de l’usuari i de manera gratuïta, acompanyarà el visitant per les sales tot ajudant-lo a copsar absències i silencis de la història que desconeixíem fins ara. Quan estigui publicada, la trobareu en aquest apartat del web.

Nou espai d’acollida

L’altra gran novetat de l’any serà la creació d’un nou espai al vestíbul del museu que tindrà la finalitat de funcionar com a espai d’acollida pels grups escolars i àrea de descans i repòs per als visitants individuals. L’espai serà dinàmic i podrà transformar-se en un lloc on dur a terme activitats culturals com presentacions, tertúlies o petites trobades. Es farà a l’espai del vestíbul on fins ara es presentaven exposicions temporals i es preveu que estigui llest a finals d’any.

Exposicions temporals

La mostra Mapes, país, futur: centenari de l’exposició cartogràfica catalana (1919) obre el programa expositiu del Museu d’Història de Catalunya al gener. Organitzada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’exposició reuneix, cent anys després, una selecció dels mapes que es van exposar en l’Exposició Cartogràfica Catalana l’any 1919. Aleshores, l’exposició havia estat organitzada pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC) i va marcar un abans i un després en el món de la història de la cartografia a Catalunya. S’inaugurarà a finals de gener i es podrà visitar de manera gratuïta fins al 19 d’abril.

A la mateixa planta del museu, també es pot veure una altra exposició commemorativa: La Vaga de la Canadenca, que ja es va inaugurar aquest mes de novembre. Organitzada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la mostra commemora la conquesta de la jornada de vuit hores per part de la classe obrera. Com en l’exposició paral·lela, l’accés és gratuït i es pot visitar fins al 19 d’abril.

Cap al mes de maig s’inaugurarà l’exposició Dones a les ones, que posarà en valor el treball de les dones a la ràdio a Catalunya, un col·lectiu que en aquests 95 anys ha maldat per guanyar-se un lloc i el respecte de la professió. Sorprendrà a molts conèixer, per exemple, que una de les primeres persones que van parlar per la ràdio a Catalunya va ser una dona: Maria Sabaté, l’any 1924, fent les proves de so del nou invent des de l’Hotel Colon de Barcelona. L’exposició resseguirà l’evolució del mitjà i del seu temps i, pel camí, coneixerem moltes de les seves protagonistes en diferents moments i diferents espais de Catalunya. Es podrà visitar fins al setembre.

Caldrà esperar fins la tardor per poder visitar l’exposició més gran de l’any: Guillén. Màgia a l’espai escènic. Tot i que les seves creacions han donat la volta al món, pocs coneixen qui és Guillén. Dibuixant satíric, pintor i escenògraf de llarga i fecunda trajectòria, Joan J. Guillén és un creador visual al servei de les arts de l'espectacle i de la crítica social i política. L’exposició, comissariada per Pilar Parcerisas, posarà en valor les diverses facetes del seu treball i el farà visible a través de dibuixos originals, premsa, revistes, cartells, objectes, artefactes teatrals i projeccions virtuals. L’exposició serà organitzada per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Museu.

Activitats culturals i familiars

Durant l’any, a més les ocasions per aproximar-nos a la història i a la cultura amb formats diferents (visites guiades, clubs de lectura, rutes per la ciutat, concerts de música, etc.), el Museu participarà en cites importants del calendari cultural de la ciutat com el cicle ‘Petites històries, grans dones’ a l’abril, la Nit dels Museus al maig, el Museum Quiz a l’estiu, i el Barcelona Dibuixa a l’octubre. Podreu trobar tota la informació durant l'any en l'apartat d'activitats culturals del web.

A més, es posarà èmfasi en les propostes infantils per tal que l’infant visqui la història en primera persona i s’aproximi als continguts de manera amable i divertida. S’han renovat algunes de les activitats que s’ofereixen cada dissabte, introduint contacontes per treballar les tradicions i la cultura popular. I s’ha creat un nou material per als infants i les famílies que vulguin visitar l’exposició permanent del museu lliurement.

Nous continguts digitals

El museu no s’oblida en la seva programació dels públics virtuals (els usuaris del web i els seguidors dels museu a les xarxes socials), una bona manera de difondre la nostra història superant les barreres físiques i d’accessibilitat. Entre d’altres accions, el museu presentarà durant l’any un conjunt d’infografies animades de la història de Catalunya. Vuit capítols, centrats cadascun en una època diferent de la nostra història, que presenten de manera breu, sintètica i visualment atractiva els principals fets i personatges del moment. En conjunt, permetran conèixer de manera ràpida, senzilla i amena la nostra història, motiu pel qual pretén ser una eina d’utilitat per a diferents tipus de persones, independentment dels seus coneixements previs.

Recerca

En l’àmbit de la recerca, el Museu d’Història de Catalunya s’adherirà al conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, l’Institut d’Estudis Empordanesos i l’Institut  Ramon Muntaner per impulsar el projecte de recerca La fundació de la parròquia de Santa Maria de Castelló d’Empúries (Alt Empordà). L’evolució dels edificis cultuals (segles VIII-XV).

I també col·laborarà en el projecte documental Dones estudiants a la Universitat de Barcelona, 1931-1941, de Nina Produccions, que vol reivindicar a les dones silenciades i no reconegudes que durant la República i la guerra civil varen estudiar a la universitat.

Aquí podeu consultar algunes de les altres iniciatives que ha dut el museu fins ara en l'àmbit de la recerca.