Al Museu d’Història de Catalunya celebrem el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus

Com cada any el Museu s’afegeix a la iniciativa proposada per al Consell Internacional dels Museus (ICOM) de celebrar el Dia Internacional dels Museus el 18 de maig, i La Nit dels Museus, el dissabte dia 20.

Per aquests esdeveniments hem preparat unes activitats especials per tal de gaudir de la història d’una manera més lúdica.

Dia Internacional dels Museus (DIM)

Durant la jornada del dijous 18, els visitants gaudiran d’entrada gratuïta a les instal·lacions del museu de 10h a 19h, amb la possibilitat de conèixer l’exposició permanent La memòria d’un país, i les dues exposicions temporals: Templers. Guerra i religió a l’Europa de les croades i Dones: ficcions i realitats.

Aprofitant un dia tan significatiu, es podrà veure en primícia les noves peces exposades dins el programa anomenat El Museu Presenta, un espai on s’exhibeixen, al llarg de l’any, peces especialment destacades del fons de la col·lecció del Museu i que, no sempre, estan exposades a l’exposició permanent.

Al Museu Presenta d’aquesta primavera es podran contemplar dues banderes que formen part d’una adquisició de sis, pertanyents totes al període de la Guerra Civil (1936-1939). Es tracta d’un conjunt de banderes que provenen de l’antiga fàbrica “Velera Maratonina” de Mataró, dedicada a la fabricació de veles de vaixells i tendals i que, durant els anys de la Guerra Civil, va ser col·lectivitzada i va ampliar la seva activitat fabricant banderes i pancartes de caire polític. Convertida en un taller mecànic des dels anys 60, en unes reformes al 2008, es descobreixen entre la part posterior d’un armari i la paret, un centenar de banderes que representen institucions, partits polítics, sindicats i l’exèrcit i, de les quals, una part correspon al període revolucionari.

Tanmateix, a la primera planta del Museu, es projectarà la peça The Path to Cairo de l’artista egipci Wael Shawky, fins al 27 d’aquest mes, dins el Festival Screen Loop, el festival de referència de la imatge en moviment. La peça pertany a una trilogia de vídeos que tracta la història de les croades, i evoca els esdeveniments ocorreguts entre la primera i la segona croada (1099-1145) en forma de musical. Escenifica els sagnants esdeveniments transformant la reconstrucció històrica en entreteniment.

La Nit dels Museus

El dissabte 20 de maig, els museus que s’acullen a aquesta iniciativa obren les seves portes en horari extraordinari, de les 19h a la 1h, i on, a més de l’entrada gratuïta, es duran a termeun seguit d’activitats especials. 

S’organitzen visites guiades a l’exposició “Templers. Guerra i religió a l’Europa de les croades” a les 20, 21, 22 i 23 hores. D’altra banda, de les 20 a les 24 hores, farem pessics d'història, amb personatges procedents de diferents èpoques que ens explicaran la història de Catalunya d’una manera lúdica i divertida amb visites simultànies a diferents punts de l’exposició permanent. I també, al vestíbul del Museu, a les 21, 22 i 23 hores es representarà La caiguda del temple: El setge de Miravet de la mà de diversos grups de recreació històrica per transportar-nos al campament de les tropes de Jaume II assetjant els templers refugiats al castell de Miravet el 1308.