Un edifici singular: de magatzem a museu

Sovint quan visitem un museu ens fixem en el contingut, en les peces que s'hi exposen... però a vegades també cal observar el continent. L’edifici que acull el museu té una interessant història que comença el 1881 amb el projecte per construir els Magatzems Generals de Comerç del port de Barcelona. L’enginyer Maurici Garran es va inspirar en els edificis portuaris anglesos de l’època i va incorporar les darreres novetats tècniques com ascensors i cintes transportadores. Al llarg de la visita podrem observar els trets que perviuen d’aquesta primera etapa.

Després de diverses vicissituds, l’edifici va estar a punt de desaparèixer en el marc de la transformació urbanística de Barcelona en motiu dels Jocs Olímpics. Actualment, és l’única construcció que es conserva del vell port industrial de Barcelona gràcies a la lluita d’una plataforma ciutadana a favor de la preservació del patrimoni portuari.

Es va iniciar així una nova etapa de l’edifici, canviant no només l’ús sinó també la seva arquitectura. De la mà de Josep Benedito i Rovira i Agustí Mateos els antics magatzems es van convertir en la seu del Museu d’Història de Catalunya. El projecte va saber conjugar la tradició portuària amb el dinamisme de l’arquitectura contemporània, establint un diàleg entre allò vell i allò nou.

Aquest recorregut per la història de l’edifici és també un reflex de la història del port i de la Barceloneta. 

Informació pràctica

  • Dies: dissabte 9 d'octubre 
  • Horari: de 12 h a 13 h i de 17.30 h a 18.30 h.
  • Preu: Activitat gratuïta. 
  • Informació: Tel. 93 225 42 44 | mhcvisites.cultura@gencat.cat
  • Amb reserva: És recomanable per tal d’evitar aglomeracions reservar la vostra plaça.
  • Aforament: 25 persones màxim
  • Covid-19: és obligatori dur la mascareta posada durant la visita. Consulta aquí totes les mesures de seguretat i higiene que seguim al museu per prevenir i fer front a la covid-19, així com les normes de visita que cal seguir