T'estimo?

L'amor clàssic

A Grècia i a Roma es distingia clarament el matrimoni dels comportaments amorosos i sexuals. Els homes, sobretot els de les classes altes, tenien una àmplia llibertat en qüestions amoroses i sexuals, mentre que les dones tenien més restriccions i quedaven recloses a l’àmbit domèstic, especialment a Grècia. El matrimoni era un tràmit burocràtic, un acord pactat entre famílies que comprometia l’estatus de tot el grup familiar, i dels cònjuges s’esperava fidelitat a aquest compromís, en forma de respecte, suport mutu i afecte. La sexualitat, en totes les formes imaginables, era present i explícita al món clàssic, incloent-hi l’adulteri, l’homosexualitat o qualsevol plaer amorós. Però, al mateix temps, l’antiguitat va desenvolupar la noció de l’amor de Plató, l’amor platònic idealitzat, que, amb el pas dels segles, s’acabà imposant a Occident.

El matrimoni

A Roma, els matrimonis eren una transacció pactada entre els patres familias sense tenir en compte els interessats, mitjançant un acord que comprometia tot el grup familiar. Uns dies abans del casament, se signaven les esposalles (compromís solemne entre les famílies amb un intercanvi d’anells). El dia del casament, la núvia portava un vel taronja. Després de la cerimònia tenia lloc un gran convit a casa de la núvia. Al vespre, la noia era segrestada ritualment dels braços de la mare i es partia cap a la casa del nuvi en comitiva portant l’aigua i el foc a la nova casa, on se celebrava un gran banquet.

Amors i sexualitats

«Si hi ha algú d’aquest poble que no conegui l’art d’estimar, que llegeixi aquest poema i, instruït per la lectura, que estimi». Així comença un dels grans tractats universals sobre l’amor, escrit per Ovidi al segle I (L’art d’estimar). Els amors clàssics s’expressaven en totes les seves formes abans i després del matrimoni. Era habitual que homes i dones de totes les condicions busquessin amants i tinguessin relacions esporàdiques. Tot i així, l’adulteri era més tolerat entre els homes i sobretot entre les classes elevades, que sovint tenien esclaus per al seu plaer o recorrien als bordells. La disbauxa era tan gran que l’emperador August (63-14 aC) va decidir posar-hi fre, perquè afectava la clàssica dignitat romana.

L'amor clàssic

Galeria d'imatges