Biografies de voluntaris catalans a la I Guerra Mundial

Biografies de voluntaris catalans a	la I Guerra Mundial

Biografies de voluntaris catalans a la I Guerra Mundial

CAMIL CAMPANYÀ I MAS

Barcelona, 1892 - Belloy-en-Santerre, 1916

Dirigent de la Joventut Catalanista, filial de la Unió Catalanista, col·laborà als diaris La Tralla i La Nació. Per raons polítiques havia fugit a Santiago de Cuba i després a França. Quan començà la guerra, organitzà una oficina de reclutament de voluntaris catalans i s’allistà a la Legió Estrangera. Fundà La Trinxera Catalana el 1915 i es convertí en el membre més carismàtic i visible del voluntariat català. Morí al front del Somme al juliol del 1916.

FREDERIC PUJULÀ I VALLÈS

Palamós, 1877 - Bargemon, 1963

Periodista i escriptor, republicà catalanista d’orientació federalista, fou un destacat esperantista. És autor de diverses narracions i obres dramàtiques. Enrolat com a soldat regular francès, combaté al Marne i Verdun, entre altres fronts. Molt conegut a Catalunya, escriví el testimoni de la seva experiència majoritàriament per al diari El Poble Català, i la recollí en dos volums: De la trinxera estant (1918) i En el repòs de la trinxera. Cartes del soldat a l’amic. Després de l’armistici, fou durant molts anys redactor del diari El Diluvio.

JOAN SOLÉ I PLA

Barcelona, 1874 - Barranquilla, 1950

Metge i polític, fou un dels dirigents de la Unió Catalanista en diversos períodes. Participà en organitzacions mèdiques, benèfiques i pedagògiques, i fou membre de l’Acadèmia d’Homeopatia de Catalunya. Al febrer del 1916 participà en la fundació del Comitè de Germanor amb els Voluntaris Catalans, i se’n convertí en l’impulsor principal. Donà suport al Comitè Nacional Català de París el 1919. El 1932 fou escollit diputat al Parlament de Catalunya per ERC. Després de la guerra, s’exilià a Colòmbia, on fou catedràtic a la Universitat Atlàntica de Barranquilla, i també hi fundà el Casal Català i fou director del Museu Botànic de la ciutat. Als darrers anys col·laborà a la premsa catalana publicada a l’exili. El seu fons personal es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

PERE FERRÉSCOSTA

Sant Vicenç dels Horts, 1888 - Neuville-Saint Vaast, 1915

Poeta i pedagog, abans de l’esclat de la guerra havia treballat a Moscou. Col·laborador del diari Las Noticias, en esclatar la guerra s’allistà a la Legió Estrangera, i es convertí en un dels primers líders del voluntariat català. Enviava les seves cròniques al diari, que foren compilades amb alguns poemes en el volum pòstum Proeses d’amor i patriotisme. Caigué en combat al front d’Artois el 9 de maig de 1915, i fou homenatjat l’any següent al seu poble natal.


Biografies de voluntaris catalans
pdf: 158.635 Kb